A résztvevők egy része is lefújná a Pride-ot

Ugyan hétfőre ígérték a Budapest Pride szervezői, hogy hírt adnak az augusztus 22-i melegfelvonulás sorsáról, de úgy tűnik egyelőre a szervezőknek nem sikerült döntést hozniuk. Ezzel szemben jó néhány közösségi kommentelő arra kérte a szervezőket, hogy idén fújják le a rendezvényt. Jelenleg augusztus 15-ig csak ötszáz fős rendezvények tarthatók meg, de a járványügyi helyzet miatt az augusztus 20-i Szent István-napi állami ünnepségek, közte a tűzijáték is elmarad. Ennek ellenére a 25. jubileumi Pride-ot valamilyen formában megrendezik.

2020. 07. 20. 18:14
null
A szervezők egyelőre ragaszkodnak a felvonuláshoz Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelenleg is egyeztetünk a járványügyi fejleményekről, figyeljük a helyzetet, egyeztetünk partnereinkkel, kockázatelemzést és alternatív forgatókönyveket készítünk. Hamarosan lesz infónk arról, hogy hogyan tovább, és azonnal szólni fogunk róla, várhatóan hétfőn. Valami tuti, hogy lesz – írták a Budapest Pride szervezői múlt héten a közösségi oldalukon. Lapzártánkig nem érkezett hír a homoszexuális rendezvény megtartásának a lehetséges forgatókönyvéről, egyelőre annyi tudható, hogy a szervezők a jubileumi 25. felvonulást nem mondják le a járványügyi helyzet miatt. A Budapest Pride hivatalos közösségi oldalán azonban több kommentelő arra kérte a szervezőket, hogy idén ne erőltessék a felvonulást, mert visszatetszést válthat ki az emberekből.

„Szerintem is erősen mérlegelni kéne most ezt a helyzetet. Tuti, hogy ez a szokásosnál is nagyobb ellenszenvet váltana ki az emberekből és többet veszítenénk, mint nyernénk. Arról nem is beszélve, hogy ha mégis meg lenne tartva, valószínűleg az ellentáborhoz is sokan csatlakoznának. Ha más nem, legalább egy zártabb körű szavazást megérne a dolog, hogy vajon a többség közülünk hogyan gondolja ezt” – tett javaslatot egy Pride-résztvevő, majd egy másik is az írta: „Idén ezt most engedjük el. Ok? Én sem mennék ki szívesen ebben a helyzetben.”

Mint múlt héten megírtuk: egyes információk szerint a törvényeket kijátszva megtartható lesz a Pride, a meleg büszkeséget hirdető programsorozat. A szervezők azon az állásponton vannak, hogy mivel ötszáz fős rendezvény engedélyezett, ezért több helyszínen zajlanak majd a programok, és több napon keresztül tarthat a felvonulás. A 25. jubileumi Pride-programsorozatot idén tíznaposra tervezték, a fő attrakció az augusztus 22-i felvonulás, majd egy nagyszabású parti lenne este tíz órától a Budapest Parkban. Másnap pedig egy margitszigeti piknikkel zárulna a programsorozat.

A Budapest Park koncerthely szervezőit is felkerestük az augusztusi programjaikkal kapcsolatban, miután a kormány bejelentette, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel elmarad a Szent István-napi állami ünnepségsorozat. A Magyar Nemzet kérdésére elmondták: eddig senki sem mondta még le a programját. Hozzátették: augusztus 15-ig kis létszámú koncerteket terveznek, de nagyon várják ezt a dátumot, mert nem ilyen méretű rendezvényekre vannak berendezkedve.

– Természetesen dolgozunk alternatív megoldásokon, de a meghirdetett rendezvényeket nem fogjuk tudni ugyanebben a formában 500 főig megtartani, hiszen teljesen más technikát igényelnek. A jelenlegi koncertek nem is a nagyszínpadon, hanem egy külön erre a célra felépített pódiumszínpadon zajlanak. Ezenkívül az augusztus 15. után meghirdetett koncertjeinkre már több mint ötszázan váltottak jegyet, így az, hogy kevesebb embert engedünk be, nem opció. Ha arra kerülne a sor, hogy a korlátozás marad, új lehetőségeket kell keresnünk – írta lapunknak a Budapest Park illetékese.

Karácsony Gergely főpolgármestert is kerestük, hogy megtudjuk: a főpolgármester a szívéhez közelálló rendezvényekkel kapcsolatban is fenntartja-e a szigorú járványügyi álláspontját, és arra kéri-e a Pride szervezőit, hogy mondják le ők is a programsorozatukat a koronavírus-járvány terjedésének a visszaszorításának érdekében? A fővárostól reagálás eddig nem érkezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.