Saját tagságát győzködi a Jobbik a párt jobboldali mivoltáról

Szájbarágó módon, a saját tagsága számára bizonygatja a Jobbik vezetése, hogy a párt egy jobboldali alakulat. A tagoknak elküldött belső levél az elvi nyilatkozatot is kétségbeesett lépésként leplezi le, amellyel a párt erősebb karaktert adna eltűnőben lévő identitásának.

2020. 07. 30. 14:14
JAKAB Pter
Budapest, 2020. május 11. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Odáig mélyült a Jobbik identitásválsága, hogy a pártvezetésnek már a saját tagsága előtt kell bizonygatnia, hogy ők egy jobboldali párt. A Jobbik egész tagságának – nagyjából ezer főnek – elküldött, a Magyar Nemzet birtokába került belső elektronikus levél szájbarágó módon taglalja, hogy az úgymond kormányközeli média kommunikációjával ellentétben a Jobbik nem baloldali, hanem az ellenzéki oldalon az egyetlen formáció, amely konzervatív, jobboldali szavazókat meg tudja szólítani.

A tagokat arra buzdítják, hogy különböző fórumokon, például sajtótájékoztatókon és a párt standjainál mondják el a publikumnak, hogy „mi is az a Jobbik”. A kommüniké szerint ennek kivitelezhetőségéhez volt szükség az úgynevezett elvi nyilatkozatuk megfogalmazására is. Ironikus, hogy utóbbit egy nagy jelentőségű eszmei deklarációként állítja be a pártvezetés, amellyel az alapelveikhez tértek vissza, holott a körlevélben egy kényszer szülte tűzoltó ötletként lepleződik le a nyilatkozat.

A Jobbik egyik legismertebb arca, Varga-Damm Andrea, akit nemrégiben zárt ki a párt, múlt heti sajtótájékoztatóján az elvi nyilatkozattal kapcsolatban azt hangsúlyozta: bizonytalanságról árulkodik, ha egy politikai alakulat hetente vagy havonta fogalmazza újra az identitását. Mint ismert, a Vona Gábor korábbi elnök által elkezdett néppártosodás a gyakorlatban balratolódást jelentett a tagság és a szavazók egy jelentős része számára is. A korábban a parlamenti választáson leadott voksok húsz százalékát is besöprő párt a tavalyi európai parlamenti választáson már csak hat százalékot ért el, alapszervezetei pedig egymás után számolják fel magukat országszerte. A jelenlegi, Jakab Péter-féle vezetés pedig még markánsabb baloldali arcélt adott a Jobbiknak – a párt belső ügyeibe belelátó forrásaink szerint a Gyurcsány Ferenc vezette DK bázisát célozza a pártelnök és köre, és még Vona is úgy vélte a Magyar Nemzetnek adott interjújában, hogy nem a középosztályból merítene új szavazókat az egykori pártja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.