Utakat, pincéket újíthatnak fel az önkormányzatok

Vis maior támogatásokat ítéltek oda, ezúttal kilenc település 173,3 millió forint segítségben részesült.

2020. 07. 31. 11:26
null
A tűzoltóknak több helyen kellett szivattyúkkal segíteni az esővíz okozta áradásban Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb vis maior támogatások odaítéléséről döntött Pintér Sándor belügyminiszter, ezúttal kilenc település 173,3 millió forint segítségben részesült. Az aktuális ütemben 12,9 millió forint védekezéshez, valamint 160,4 millió forint helyreállításhoz kapcsolódó támogatásról született döntés. A legnagyobb segítséget, több mint 58,2 millió forintot Szeged kapta igazgatási, valamint egyéb kötelező feladatok ellátását szolgáló, illetve oktatási, kulturális, szociális vagy egészségügyi intézmények, továbbá út helyreállítására. Komoly, csaknem 40 millió forintos támogatást ítélt oda a belügyminiszter a Pest megyei Kosdnak is, a település védekezési, illetve pince-, partfal és út helyreállításához kapott segítséget. Több mint 25 millió forintot kapott a szintén Pest megyei Pilisszentkereszt is védekezésre és út helyreállítására.

A vis maior támogatás a helyreállítást szolgálja
Fotó: MTI/Varga György

Kosd polgármestere az elnyert támogatással kapcsolatban elmondta, szinte minden évben sújtja felhőszakadás a települést, ez így volt 2019-ben és az idén is. – Tavaly négy utca és egy pince helyreállítására jelentettünk vis maior igényt, erre kaptuk a csaknem 40 millió forintot. Sajnos, mivel ebben az évben is sújtotta már felhőszakadás a települést, így 2020-ban is kértünk vis maior támogatást, de erről később, talán jövőre lesz döntés – hangsúlyozta Kurdi Ferenc polgármester. A településvezető a mostani döntésről kifejtette: a négy utcából kettő felújítását támogatták, de a pince helyreállításához megkapták a segítséget.

Pintér Sándor belügyminiszter – ezen kívül – már négyszer döntött vis ­maior támogatásokról ebben az évben, eddig összesen több, mint 1,444 milliárd forint segítséget kaptak a bajba jutott önkormányzatok. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően idén még várhatóan több alkalommal döntenek újabb támogatások odaítéléséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.