Vadmalacokat és őzgidát mentettek az adónyomozók

Elhanyagolt körülmények között, víz és élelem nélkül tartott házi-, engedély nélkül pedig vadállatokat egy békési férfi, akihez milliós adótartozása miatt szálltak ki a nyomozók.

Forrás: NAV2020. 07. 16. 15:36
NAV nyomozók találtak rá az őzgidákra
Forrás: NAV facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könyvelési anyagot kerestek, mostoha körülmények között tartott jószágokat is találtak a minap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Békés megyei férfinél. Vadállatkölykök, jogtalanul befogott őzgidák és vadmalacok voltak az elhanyagolt udvaron, ezért a rendőrséget és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársait is kihívták a helyszínre.

A pénzügyi nyomozók egy mezőgazdasági munkásokat kölcsönző vállalkozó telephelyén tartottak ellenőrzést, házkutatási határozattal. A nyomozók bizonyítékai szerint a vállalkozónak nem voltak rendben az adóbevallásai, nem fizette be a járulékokat, gyanúsak voltak a számlái és a könyvelési adatai, több millió forinttal tartozott az államnak. A nyomozók a vállalkozás telephelyeként bejelentett viharsarki tanyáról akarták lefoglalni a cég ott tárolt iratait.

A békési portán azonban nemcsak a feketefoglalkoztatást bizonyító papírokra, hanem több, engedély nélkül tartott állatra is bukkantak a NAV ellenőrei. A kert végében lévő ólnál három őzgidát és két kis vadmalacot találtak, akiket egy igen rossz körülmények között tartott nőstény kecske fogadott örökbe. A kecske rövid kötélre volt kikötve, alig kapott levegőt, nem volt mozgástere, vize. A rossz bőrben lévő állat ennek ellenére, ösztöneiből fakadóan, a vadak mellett táplálta az őzeket és a vadmalacokat is.

Mivel az állatok tartása miatt bűncselekmény gyanúja merült fel, az adónyomozók azonnal értesítették a rendőrséget. Az ügyben lopás, illetve természetkárosítás és állatkínzás bűncselekmények miatt nyomozás indult. Az engedély nélkül fogva tartott vadak állatorvosi vizsgálat után a kőrösvölgyi állatparkba kerültek. Az adónyomozók a házkutatás során talált bizonyítékokat lefoglalták, a férfi ellen költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.