Füstbe ment a német dohánycsempész terve

Luxusminőségű, nyugat-európai gyártású cigarettákat találtak a pénzügyőrök egy autóban kialakított rejtekhelyen.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 08. 26. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A majd ötmillió forintot érő áru elkobzása mellett kilencmillió forintos jövedéki bírságot is fizethet az a német cigarettacsempész, aki ellen augusztus 25-én indítottak eljárást a nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói. A férfi két napja éjszaka jelentkezett belépésre Magyarországra egy német rendszámú mikrobusszal Szerbia felől, a röszkei határátkelőhelyen. A NAV ellenőreinek kérdésére azt mondta, tengerparti nyaralásból tér hazafelé, ám a pénzügyőröknek szemet szúrt, hogy semmiféle olyan holmi nincs a férfi poggyászai között, ami erre utalna.

A jármű vezetője nem jelentett be vám- és adóköteles árut, a pénzügyőröknek gyanús lett az autó, ezért a mikrobuszt kiterelve a forgalmi sávok közül, a tüzetes átvizsgálás mellett döntöttek. Az ellenőrzés során a nyomozóknak feltűnt, hogy a kisbusz alváza az utastér szőnyege alatt nem felel meg a gyári szabványoknak, azt kivágták. és egy csavarokkal rögzített dobozt helyeztek bele. A csavarok kiszerelése után kiderült, dupla alvázat építettek az autóba, a két alváz közötti rekeszből pedig 2597 doboz magyar zárjegy nélküli, luxuskategóriájú cigaretta került elő.

A közel ötmillió forint értékű adózatlan dohányterméket a NAV munkatársai a helyszínen lefoglalták, a hatályos jogszabályok értelmében az eljárást követően hatósági ellenőrzés mellett megsemmisítik egy szemétégetőben. A német állampolgárságú sofőr elismerte, a cigarettaszállítmány az övé, azt Magyarországon kívánta értékesíteni. A NAV költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt eljárást kezdeményezett a sofőrrel szemben, akire emellett a csempészés miatt kilencmillió forintos bírságot szabtak ki, egyben bizonyítékként – mint a jogsértések elkövetéséhez használt tárgyi eszközt – lefoglalták az átalakított kisbuszt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.