Idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország tortája elnevezésű versenyt hazánk szimbolikus születésnapja alkalmából.
Az eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra is, aki arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány során „mi magyarok bebizonyítottuk, hogy bármikor képesek vagyunk összefogni, erőt meríteni mások kitartásából, és erőt adni azoknak, akik a leginkább rászorulnak”. Az év elején még senki sem gondolta, hogy a 2020-as év más lesz, hogy rajtunk kívül álló okok miatt kevesebbet tudunk találkozni szeretteinkkel, barátainkkal és sokak munkája is megváltozik. A bizonytalan, olykor kellemetlen körülmények viszont kedvező változást is hoztak – mondta.
A kormányszóvivő hozzátette: az is bebizonyosodott, milyen fontos elődeink kétkezi munkája, amellyel felépítették az országot, és milyen kevesek lennénk azok nélkül, akik a tortákat, kenyereket sütik.

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Először a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat tortát, a következő körben újrakóstolták a döntős tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

A verseny győztese Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása, a Curiostas – Kíváncsiság lett. A torta fő összetevője a mogyoró, a mandula és a csokoládé, valamint a birsalma.
Immár megszokott módon az ország cukormentes tortáját is megválasztották, amit a JÓkenyér cukrászat csapat nyert Szentivánéji Álom elnevezésű kreációjával. A nyertes cukormentes torta ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehér csokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy.
A két győztes tortát augusztus 19-étől az ország számos cukrászdájában árusítják.