Sokan emelték fel szavukat a Pride fesztivál ellen

Ugyan a meleg büszkeséget hirdető felvonulás elmarad, de a 25. jubileumi Pride Fesztivál programsorozatát mégis megtartják. Sőt, több városban rendeznek LMBTQ eseményeket, bulikat és előadásokat. Terézváros momentumos polgármestere pedig bejelentette: a házasodni vágyóknak járó ötvenezer forintos jegyescsomagot az azonos nemű párok is megkapják majd. Többen hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a másságot elfogadtatni akaró rendezvény több vallási és állami ünnepet sért, továbbá meggyalázták a Szent Koronát is.

2020. 08. 14. 14:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi helyzetre tekintettel országszerte maradnak el programok, koncertek, fesztiválok, ezzel szemben a 25. Pride Fesztivál programjait megtartják. A szervezők csak a felvonulást és a Budapest Parkban rendezendő bulit mondták le. A kormány nemcsak az ünnepi tűzijátékot fújta le, hanem a Szent István napjához köthető összes programot a járványügyi kockázat miatt. Emiatt elmarad a hagyományos Magyar Ízek Utcája és a közös országtorta-kóstolás is. A Pride-hetet a liberális vezetésű önkormányzatok szivárványzászlóval üdvözlik, mi több, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere jegyescsomaggal kedveskedik az azonos nemű pároknak is.

Újbudán is megszólaltak az ellenző hangok

A Tiszta Újbuda blog azt írta: Újbuda vezetése úgy gondolta, hogy ez egy olyan súlyú és kerület lakóit érintő programsorozat, hogy ennek egy jelentős részét érdemes idehozni Újbudára. A kerület tulajdonában és fenntartásában működő B32 Galéria és Kultúrtér ad helyt augusztus 17–21. között minden nap egy-egy olyan programnak, amelynek során bárki találkozhat az LMBTQ különböző tevékenységeivel, nézeteivel. Azt is megemlítették: szerencse, hogy a helyszínnel szemben lévő általános iskolába még nem járnak a gyerekek.

„Újbudán az elmúlt időszakban, a járványügyi helyzetre tekintettel számos programot mondtak le. Nem lesz sportágválasztó, nincsenek kulturális programok, fesztiválok. De ez egy olyan program, amit tényleg pont ide, pont most kell hozni. Nem tudjuk ezt másként értelmezni, mintha a polgármester direkt provokálná az újbudaiakat” – mutatott rá a Tiszta Újbuda blog. Emlékeztettek: 2017-ben az Átlátszónak adott interjúban Orosz Anna alpolgármester (Momentum) megerősítette, hogy szerinte a melegházasság számukra alapkérdés: „A jogegyenlőség mindenek felett áll, és azt gondoljuk, hogy ez a kiindulópont, az origó.”

Fotó: Bach Máté

Tiltakozás Veszprémben

A Magyar Nemzet csütörtöki cikkében megírta: aggodalmát fejezi ki, és szándékos provokációnak tartja a Nagyboldogasszony ünnepére meghirdetett veszprémi LMBTQ-rendezvényt Halmay Gábor, a Kereszténydemokrata Néppárt önkormányzati képviselője. A KDNP politikusa leszögezte: ragaszkodva alapelveikhez reméli, hogy a jövőben az ilyenfajta megosztó rendezvények szervezői eseményleírásuknak megfelelően tekintettel lesznek a nemzeti és keresztény hagyományokra, ünnepekre, a keresztény családok hitére, illetve a konzervatív, normalitásra támaszkodó emberek érzékenységére.

Ezzel párhuzamosan Mosonyi Tamás háromgyerekes édesapa, frissen végzett teológus nyílt levelet írt Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének. A fiatal teológus mindemellett internetes petíciót indított az esemény ellen. „Hiszünk abban, hogy a kultúra szabadságának kiterjesztő felfogása és gyakorlása az egyik legelőrevivőbb érték a közéletben, ugyanakkor ezen felfogásunk nem válhat gátjává annak, hogy Veszprém általános kulturális életétől idegen, a társadalmi életet és a békés együttélést megzavaró, az általános közérzést felkavaró, helyi beágyazottsággal aligha bíró, provokatívnak minősíthető megmozdulások felett szemet hunyjunk” – áll a petíció felhívásában.

Keresztény jelképeket gyaláztak meg

Lapunk korábban arról is beszámolt: szerda délután LMBTQ-aktivisták meggyalázták Szent II. János Pál pápa varsói emlékművét. A tettesek szivárványos zászlóval takarták le a lengyel származású pápa szobrát. A vallási jelképek megtámadásáért akár két év börtönbüntetés is járhat Lengyelországban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a szoborgyalázást.

Korábban feljelentést tett az idei Pride miatt a Szent Korona Rádió, mivel a rendezvény logójában a koronát az LMBTQ-közösség szivárványával ábrázolják. Közleményük szerint az ábrázolás provokáció, „a szakrális, keresztény Szent Koronát ezzel jelképezni a Szent Korona súlyos meggyalázása”.

Karácsony Gergely az LMBT-embereket köszöntötte

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely már jó előre, júniusban köszöntötte az LMBT-közösséget.

– Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása. Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ-közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy – írta Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely a Főpolgármesteri Hivatalra is kitűzte a Pride szimbólumát. A főpolgármester közösségi oldalán azt írja: a rendszerváltás óta idén először kerül ki az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlója Budapest Városháza homlokzatára.

-Azért döntöttünk így, hogy ezzel is világossá tegyük: Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával és kiáll saját közösségéért. Hiszen aki ezt vállalja, az nem csak saját közösségéért teszi, hanem minden közösségért. Egy elfogadó város ugyanis minden közösségnek jó. Nemcsak azoknak, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak, hanem azoknak is, akik teljesen más módon élik az életüket – indokolt Karácsony.

Pikó András szivárványos molinót tett ki a hivatalra

Méretes szivárványos molinó díszíti Józsefváros polgármesteri hivatalának homlokzatát, amelyen a következő felirat díszeleg: „Mindenki önkormányzata”. A Pikó András vezette önkormányzat így teszi egyértelművé, hogy Józsefváros vezetése is beállt a meleglobbi élharcosainak sorába. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a Pride-ot szervező Szivárvány Misszó Alapítvány józsefvárosi civil egyesületnek tartja magát, székhelyük az Auróra Kioszk nevű hírhedt liberális, szélsőbaloldali kocsmában található.

Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP képviselőcsoport vezetője Facebook-oldalán azt írta: Pikó Andrásék politikai jelmondata úgy lenne pontos, hogy „mindenki önkormányzata, csak a józsefvárosiaké nem”.

– Ez a molinó az eddigi legnagyobb teljesítménye a józsefvárosi baloldalnak, meg persze pár száz millió forint értelmetlen elköltése saját maguk fizetésemelésére, milliárdos nagyságrendű fejlesztési pénzek elkótyavetyélése, és összehozták a kerület történetének legnagyobb korrupciós botrányát is, ami csak eddig hatvanmillió forintjába fájt a józsefvárosiaknak. Ha ez sem lenne elég, a közterületek állapota tragikus, Pikó András a kerületi lakók elvárásai helyett hajléktalanlobbista támogatóinak az érdekeit tartja fontosnak, miközben a józsefvárosi közbiztonság egyre csak romlik – írta Vörös Tamás. A frakcióvezető hozzátette: a kötelező balliberális kör megvolt, a követhetetlen számú szexuális kisebbségről már sikerült megemlékeznie Józsefváros baloldali vezetésének – Trianon 100. évfordulója már nem volt ilyen fontos a számukra –, jó lenne, ha végre, lassan egy évvel megválasztásuk után elkezdenének dolgozni is.

A Pride-hét kezdete előtt a Baranyi Krisztina baloldali polgármester által vezetett ferencvárosi önkormányzat is kitűzte a szivárványos zászlót a Polgármesteri Hivatal bejáratához.

Terézvárosban jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok

A Pride fesztivál alkalmából Soproni Tamás (Momentum) polgármester videós üzenetében bejelentette: ősztől Terézvárosban a házasodni vágyóknak járó ötvenezer forintos jegyescsomagot az azonos nemű párok is megkapják majd. Magyarországon az azonos nemű párok házassága nem engedélyezett, de bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek egymással. Soproni szintén kitűzte a szivárványszínű lobogót a polgármesteri hivatalra.

 

 

Keresztény jelképeket gyaláztak meg Varsóban is

Lapunk korábban arról is beszámolt: szerda délután LMBTQ-aktivisták meggyalázták Szent II. János Pál pápa varsói emlékművét. A tettesek szivárványos zászlóval takarták le a lengyel származású pápa szobrát. A vallási jelképek megtámadásáért akár két év börtönbüntetés is járhat Lengyelországban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a szoborgyalázást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.