Úgy éhségsztrájkolnak, hogy esznek az őrizetesek

Egyelőre még nem derült ki, hogy ki bújtotta fel a nyírbátori őrzött szálláshelyen hatodik napja éhségsztrájkolókat.

2020. 08. 11. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hatodik napja tart a nyírbátori őrzött szálláshelyen augusztus 5-én délben kezdődött, egyelőre érthetetlen „éhségsztrájk”. Akkor 46 fő őrizetes nem tartott igényt a felkínált ételre.

Belügyi forrásból úgy tudjuk, éhségsztrájkról mégsem beszélhetünk, hiszen a központilag biztosított étkezést megtagadók többsége írásban kérte az intézmény állományától, hogy az úgynevezett vásároltatás keretében szerezzenek be nekik

tartós élelmiszereket, amit az állomány teljesített is. Az őrizetesek így ezeket az ételeket fogyasztják az intézmény által biztosított ételek helyett.

 

Augusztus 5-e óta az étkezést megtagadó őrizetesek száma naponta 40–42 között változik. Az intézmény azonban minden őrizetesnek – így az étkezést megtagadók részére is folyamatosan biztosítja a napi háromszori étkezést. Az őrizetesé a döntés, igényt tart-e a feltálalt ételre vagy mást eszik.

Az étkezés megtagadásában érintett őrizetesek hivatalosan nem jelentették be fellépésük okait, követeléseket nem fogalmaztak meg. Az őrség kérdésére néhányan azt mondták, hogy a túlzsúfoltság, valamint a velük szemben folytatott idegenrendészeti eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatás hiánya miatt nem fogadják el a feltálalt ételt.

 

A nyírbátori őrzött szálláshely 160 férőhellyel rendelkezik, augusztus 5-én, az étkezés megtagadásakor 52 őrizetes, köztük 48 férfi és 4 nő volt a létesítményben, így túlzsúfoltságról nem beszélhetünk. A Covid–19 elleni védekezés keretében a szálláshelyen is járványügyi intézkedéseket kellett bevezetni. Így a 48 férfi őrizetes egy 67 fő befogadására alkalmas lakótérben lett elhelyezve. Közülük döntöttek első nap negyvenhatan úgy, hogy nem fogadják el az intézmény által biztosított étkezést. A lakótér egyébként internetszobával, edzőteremmel, közösségi helyiségként is használható étkezővel, televízióval (408 elérhető csatornával), zuhanyzóval és mosdóhelyiséggel, dohányzóhelyiséggel, valamint mosókonyhával is felszerelt. A szobákhoz külön is biztosított az illemhely és a kézmosási lehetőség.

A nyírbátori őrzött szálláshely az idegenrendészeti hatóságok által elrendelt őrizet végrehajtásáért felelős. Az őrizetesek őrzésével, kísérésével, szállításával, ellátásukkal kapcsolatos feladatokat látja el az állomány. Az őrizetes tájékoztatására az idegenrendészeti eljárást folytató idegenrendészeti hatóság köteles és jogosult. Az őrizetet az idegenrendészeti hatóságok 72 óra időtartamra rendelhetik el, a hosszabbításról az illetékes bíróság dönt, amit szóban és írásban közöl az érintettel. Valamennyi, étkezésmegtagadásban résztvevő bírósági döntés alapján van őrizetben, 15 külföldivel szemben a kiutasítást bíróság rendelte el, mivel korábban bűncselekményt követtek el Magyarország területén.

A rendőrség által elrendelt idegenrendészeti eljárásban a külföldiek tájékoztatása szóban és írásban is megtörténik. A tájékoztatás kiterjed a jogaikra és a kötelezettségeikre, az ügyükben hozott hatósági döntésekre, valamint a jogorvoslati lehetőségekre. Amennyiben az őrizetes nem beszél magyarul és tolmácsot kér, az idegenrendészeti hatóság biztosít neki. A tolmácsolás az őrizetes anyanyelvén vagy az általa megjelölt más nyelven zajlik. Az őrizetesnek joga van meghallgatást vagy tájékoztatást kérni az ügyében eljáró idegenrendészeti hatóságtól, amivel gyakran élnek is. Hetente egy alkalommal az idegenrendészeti hatóság ügyfélfogadást tart a szálláshelyen, ahol – előzetes kérelem benyújtása nélkül – kaphatnak tájékoztatást az ügyfelek.

A jogvédő szervezetek részére az őrzött szállásokra történő belépés és tájékozódás –beleértve az ott elhelyezett őrizetesekkel való találkozást is– előzetesen benyújtott kérelem alapján kiadott engedéllyel biztosított. Jogvédő szervezetek képviselői idén is több alkalommal tettek látogatást vagy tájékozódtak – a járványügyi helyzetre tekintettel – videókonferencián a körülményekről. A látogatások alkalmával az őrizetesek ellenőrzés nélkül, közvetlenül találkozhattak és beszélgethettek a jogvédőkkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.