Ascher és Enyedi is felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Az egyetemi autonómia állítólagos jóvátehetetlen sérülése miatt mondták fel oktatói szerződésüket.

Veres László István
2020. 09. 01. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hétfő délután az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt oktatói szerződésemet felmondtam. Rendező osztályom most lesz másodéves, az osztályfőnöki teendőket tanártársam, Forgács Péter veszi át, de valamilyen alternatív formában igyekszem továbbra is tanítani a diákokat. Ugyanerre kértem Székely Gábort is” – írta kedden Ascher Tamás rendező az egyetem Facebook-oldalán. Ascher 1983 óta tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), 2003-ban Novák Eszterrel ő indította az első zenés-színész osztályt, 2006 és 2014 között pedig az intézmény rektora volt.

A rendező-tanár döntése hátterében az áll, hogy az SZFE szeptembertől alapítványi fenntartású intézmény lesz, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke pedig Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett. A modellváltás során a felek éles kritikával illették egymást, így az egyetem régi vezetése, a kinevezett rektor és a szenátus, valamint a Vidnyánszky által vezetett új kuratórium között nem tudott kibontakozni érdemi párbeszéd.

Ugyancsak az egyetem közösségi oldalán búcsúzott el diákjaitól Enyedi Ildikó filmrendező, aki azért hozzátette: ha az egyetemi autonómia feltételei csorbítatlanul teljesülnek, boldogan és azonnal visszatérne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.