Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Milliárdos dohánybukta, nyolc letartóztatás

Kamionokba, fenyőárú és építési szigetelőanyag közé rejtve csempészték az adózatlan dohányt

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 09. 03. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korán reggel ébredt egy cigarettacsempész banda tizenegy tagja szeptember első napján. A nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozói negyvenen, egyszerre, összehangolt akcióban zavarták meg a jól szervezett bűnbanda tagjainak álmát. A Nyíregyházi bíróság szeptember 3-án nyolc gyanúsítottat letartóztatott, három csempész bűnügyi felügyelet alá, házi őrizetbe került.

A pénzügyőrök bűnügyi felderítői szerint legalább egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a cigarettacsempész- és orgazdahálózat, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számolt fel a NAV. A bűnbanda működéséhez eddig egymillió doboz cigaretta köthető bizonyíthatóan, de nem kizárt, hogy az eljárás végére ez a szám a duplájára is nőhet. A határhoz közel lakó csempészek és orgazdák az adózatlan ukrán cigarettát fedőáru, elsősorban polisztirol szigetelőanyag és fenyőfa deszkák között szállították, kamionokban, a sofőrök is benne voltak az üzletben. A banda tagjai minden akciót előre megterveztek, leosztották egymás közt a szerepeket, sűrűn cserélték autóikat és telefonjaikat, hogy ezzel is megtévesszék a pénzügyőröket, határrendészeket. Tartva attól hogy telefonjaikat is lehallgathatják a csempészés közben adó-vevő rádiókon keresztül tartották egymással a kapcsolatot, a kamionok előtt mindig ment egy-két megfigyelő autó is, a sofőrök azt figyelték, hol látnak rendőrt, ilyenkor más útvonalra irányították a csempészárut. A rakományban mindig belül rejtették el a dohányt, a vámzárakkal, fuvarlevelekkel minden rendben volt, azt hitték, tökéletes a trükk.

Nem volt az. Mivel ők maguk működtették a vevőkört, az értékesítési hálózatot is, itt keltett feltűnést a nagy árukészlet. A nyomozók figyelni kezdték a piacokat, ahol a cigarettát eladták. Hamar feltérképezték a rendszert és a szervezet tagjait, így a szeptemberi rajtaütéskor negyvenegy pénzügyi nyomozó és egyenruhás pénzügyőr tizenhat helyszínen tartott házkutatást. Csempészeket, szállítókat, orgazdákat, valamint a bűnbanda vezetőit is sikerült elfogni. Gyanúsítottként 11 személyt hallgattak ki, közülük nyolc elkövető letartóztatásba is került. A házkutatások során bizonyítékként cigarettát, adó-vevő készülékeket, gépjárműveket, illetve készpénzt is foglaltak le az ellenőrök, a NAV bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és orgazdaság miatt nyomoz.

Szeptember második reggele sem telt unalmasan a NAV szabolcsi nyomozóinak, aznap reggelre is jutott egy ébresztő. Akkor vágott dohányt foglaltak le, annyit, amennyiből 10,3 ezer doboznyi cigarettát tudtak volna megtölteni a csempészek. Az M3-as autópályán állítottak meg egy autót, ami egy órával korábban a határ menti földutakon furikázott. A személygépkocsi csomagtartójából tíz zsákban 196 kilogramm vágott, szárított dohány volt. Az autó sofőrje és utasa azt állította, a zsákokat az autópálya mellett találták, éppen a miskolci adóhivatalhoz tartottak, hogy ott leadják a gyanús csomagokat, amikor a pénzügyőrök megállították őket. A NAV nyomozói nem hitték el a mesét, a 18 millió forint értékű csempészárut lefoglalták, a két férfi ellen költségvetési csalás elkövetése miatt indult büntetőeljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.