Milliós haszna volt az állatkínzó kutyaszaporítónak

Több millió forintos haszon van a kutyák szaporításában, a külföldi feketepiacon akár ezer kiskutyát is el lehet adni. Az illegális szaporítókat csak a haszon érdekli, méltatlan, egészségtelen körülmények között tartják az állatokat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 25. 21:30
Lefoglalt kutya
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint saját maga távolította el kölyökkutyái hangszálait az a karcagi férfi, aki ellen szeptember 24-én állatkínzás bűntett miatt indított eljárást a rendőrség. Az engedély nélküli tenyésztéssel-szaporítással foglalkozó gyanúsított azért végezte el a csonkító műtéteket, hogy a szomszédjai ne hallhassák meg, mennyi kutyát is tart családi házában.

A Karcagi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozóihoz az óvatosság ellenére is eljutott a hír, hogy a 31 éves helyi férfi engedély nélkül exportál külföldre kutyákat, engedély nélkül szaporítja az állatokat, méltatlan körülmények közt tartja összezsúfolva a kölyköket. A rendőrök a hatósági állatorvossal és állatmentőkkel egyeztetve szeptember 23-án jelentek meg házkutatási paranccsal a karcagi ingatlannál. A háznál 99 kutyát találtak, nagyon rossz körülmények közt tartva. Az állatorvos több kutyát is megvizsgált a helyszínen, az állatoknak amatőr sebészeti eljárással kimetszették a hangszálait. Balogh István hatósági állatorvos szerint mivel ez a műtét nem az állat egészségét szolgálja, tiltott beavatkozásnak, csonkításnak minősül.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=L5gkVSPyJZA&feature=emb_logo

A ház tulajdonosa ebben az ingatlanban csak kutyákat tartott, a rendőrök körülnéztek azon a portán is, ahol életvitel szerűen élt. Itt is találtak 49 állatot, hasonló körülmények között, többségüket szintén elnémította a szaporító. A kutyákat lefoglalták, azokat menhelyekre szállították, a férfit pedig elfogták, állatkínzás bűntett miatt indult ellene eljárás. A Magyar Nemzet információi szerint a kutyákat rendszeresen külföldre szállította, pontosabban csempészte, hiszen törzskönyv, azonosító chip, állatorvosi igazolás nélkül vitte ki azokat az országból, milliós haszonra téve szert az eladásokból.

Fotó: Police.hu

A magyar rendőrség évente átlagosan két-három szaporítótelepet számol fel, ezekben átlagosan húsz-negyven kutyát tenyésztenek engedély nélkül, olyan körülmények között, ami önmagában is állatkínzásnak minősül. A legtöbb eset vidéken, az Alföldön fordul elő, de az Országos Állatrendőrség Alapítvány Budapesten is talált már szaporítótelepet. Öt éve egy csepeli házaspár bérelt raktárakban szaporított kiskutyákat. A rendőrök összesen negyven fajtiszta – mopsz, tacskó, magyar és német vizsla, csivava – kölyökkutyát találtak kis méretű ketrecekben, kennelekben, műanyag- és papírdobozokban. A széttépett újságpapírból készített almot nem cserélték, az állatokat saját ürülékükben, élelem és ivóvíz nélkül tartották. A rendőri intézkedés során jelenlévő hatósági állatorvos megállapította, hogy a kutyák elhelyezése és tartása azok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozhatta volna. A bíróság a gyanúsítottakat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=116&v=CzFYAEaPLk0&feature=emb_logo

 

 

.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.