A Gyurcsány-kormány kitüntette a molesztálót

Bár a fővárosi elit pontosan tudta, hogy Sipos Pál gyerekeket, fiatalkorúakat molesztált középiskolai tanárként, a Gyurcsány-kormány mégis magas kitüntetésben részesítette a perverz gyermektáborokat szervező pedagógust. A máig büntetlen Sipos később, előélete ellenére ifjúsági műsorokat szerkeszthetett, majd főszerkeszthetett a köztelevízióban 2010-ig.

2020. 10. 08. 5:45
Sipos Pál
A díjazott Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztőségének vezetője a díjjal - egy Fehér Györgyöt spirituálisan idéző festmény, Fazakas Tibor alkotása - miután átvette a Fehér György televíziós rendezőről elnevezett emlékdíjat a Magyar Állami Operaházban. A díjat negyedszer ítélték oda. Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan lehetséges az, hogy Sipos Pál Badacsonyban nyaralgatva, pihengetve tengeti életét évtizedek óta? Hogyan lehet az, hogy megúszta a büntetést, a börtönt? – tettük fel a kérdéseket Oláh Judit Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmje megtekintését követően. Az HBO mutatta be, hogy Sipos Pál hogyan építette ki az 1980-as években a félelmen alapuló gyermektársadalmát, ahol aztán nemcsak szadisztikus kegyetlenséggel bánt a kiskorúakkal, fizikailag és lelkileg is folyamatosan bántotta őket, de a gyermekek ellen szexuális bűncselekményeket is elkövetett.

Sipos Pál soha nem felelt a táborokban elkövetett tetteiért
Fotó: PestiSrácok

Még 2014-ben a 444.hu számolt be a csak S. középiskolai tanárnak nevezett Siposról, aki az 1980-as években az akkori fővárosi elit gyerekeinek szervezett táborokat. „S. nem csupán tanár volt, hanem dolgozott a televízióban és táborokat is szervezett, amelyekbe leginkább a budapesti értelmiség küldte lelkesen a gyerekeit” – írta a szerző, Magyari Péter. Akinek egy abuzált fiú így számolt be Siposról: „Hat perc töri vagy magyar után áttért szexuális témákra. Persze izgatott is. És amikor elélveztem, meg volt, hogy ő is, akkor azt mondta, hogy ne érezzem rosszul magam, csak mert most furcsán érzem magam. Azt mondta, hogy »post coitus omnis animalis triste«, ami azt jelenti, hogy közösülés után minden állat szomorú. Közben is tanított, igazi mesterednek érezhetted.”

Sipos ténykedése nem maradt titokban, az ELTE Ságvári Endre Gyakorló Iskolában (a mai ELTE Trefort Ágoston) betelt a pohár, mennie kellett, az iskola jó hírnevét megőrizendő, nyomozás és felelősségre vonás nélkül. Sipos Pál azonban továbbra is közel maradt a fiatalokhoz, a Magyar Televízióban többek között ifjúsági műsorok szerkesztőjeként, később a kulturális szerkesztőség vezetőjeként tevékenykedett, évente tízmillió forintot meghaladó fizetésért. Előélete mit sem számított, pedig a budapesti értelmiségi elit körében közismert volt furcsa „vonzódása”. Komoly politikai hátszele volt, amelynek köszönhetően Sipos magas állami kitüntetésben részesült, valamint 2010-ig, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok bukásáig sziklaszilárd volt a pozíciója a köztelevíziónál. A 444.hu újságírójának azt mondták Sipos akkori tévés környezetéből, hogy a főszerkesztő ott is „gyakorolta” kedvenc abúzusait. Ezt Sipos tagadta Magyarinak, állítva, a középiskolai táborok után nem fordult elő hasonló eset.

Ami a magas állami kitüntetést illeti, Sipost 2006-ban Bozóki András, a Gyurcsány-kormány nemzeti kulturális örökség minisztere a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki. A kitüntetést a botrány kirobbanása után sem vonták vissza „törvény hiányában”, ám ha jogilag nézzük, nem is vonhatták volna vissza, Sipos ugyanis soha nem került tetteiért bíróság elé, de még csak nyomozás sem indult ellene.

– Bár a köznyelv „pedofíliának” mondja azt, amit elszenvedői szerint Sipos velük tett, ám jogilag nem számít pedofilnak, hiszen a pedofil bűntett az, ha egy felnőtt személy szexuális cselekményt végez(tet) egy gyerekkorú – 14 év alatti – személlyel, mondta lapunknak egy, a téma miatt neve mellőzését kérő kriminálpszichológus, aki szerint Sipos szexuális bűncselekményeket követhetett el, és esetében a felelősségre vonás elmaradása mellett az is probléma, hogy nem tudjuk, kapott-e szakpszichológusi segítséget, esetleg kezelést. A „pedofília”, valamint a fiatalkorúak iránti szexuális vonzalom ilyetén való kiélése felveti az elkövető pszichés betegségének lehetőségét. A pedofília nem gyógyítható, a mai orvoslás csak a gyerekekkel, fiatalkorúakkal szembeni szexuális vonzalmak törvénysértő kiélését tudja fékezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.