Az örökbefogadáskor a gyermek érdeke az első

Az örökbefogadásról szóló törvény érdemben nem módosult, változatlanul a házaspárok fogadhatnak örökbe elsődlegesen gyermeket. Ha nincs ilyen országszerte, megadják a lehetőséget az örökbefogadás gyakorlására az egyedülállóknak. A szociális ügyekért felelős államtitkár lapunkkal azt közölte, tavaly több mint hétszer annyi házaspár várt örökbefogadásra, mint egyedülálló, így indokolt volt ennek rögzítése a törvénymódosításkor. A balliberális sajtó közben azzal támadja a kormányt, hogy így az egyedülállók mellett „gyakorlatilag kizárja” az élettársi kapcsolatban élőket a gyermekek örökbefogadásából.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 14. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvény nem módosult, mivel eddig is az örökbefogadásra váró gyermek szempontja volt az első – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila elmondta, hogy a Polgári Törvénykönyv eddig is rendelkezett arról, hogy a gyámhatóság elsősorban a házasságban élők általi örökbefogadást engedélyezi. – A törvény nem változott, hanem az elv a gyakorlatba illeszkedett. Eszerint örökbefogadás esetén a gyermek megyéjében keresnek olyan házaspárt, amely örökbefogadó lehet. Ha ez nincsen, akkor országszerte keresnek örökbefogadó házaspárt. Ha pedig az egész országban nem találtak ilyet, akkor visszamennek az adott megyébe egyedülállót keresni, ennek sikertelensége esetén pedig az egész országra kiterjesztik a keresést.

A rendelet kapcsán nincs változás abban, hogy az eljárás során házasságban élők örökbefogadását preferálják, illetve engedélyezi elsőként a gyámhivatal – nyomatékosította az államtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet – amit az Alaptörvény is rögzít –, hogy minden gyermeknek joga van apa és anya mellett felnőnie.

Fülöp Attila lapunk kérdésére elmondta, hogy 2019-ben összesen 1052 gyermek talált új otthonra, míg az örökbefogadásra 2824 házaspár és 362 egyedülálló várt tavaly. – Az örökbefogadásra várók 53 százaléka három év alatti gyermeket szeretne, és nyolc évesnél idősebbet csak egy százalékuk fogadna örökbe. Csakhogy az örökbe fogadható gyermekek kevesebb mint 20 százaléka három év alatti – közölte az államtitkár, aki azt is hozzátette: az örökbefogadás egyszerre hatósági, azaz hivatalos adminisztrációs folyamat, viszont a másik oldalon a folyamat hossza attól is függ, hogy az örökbefogadó milyen korú és állapotú (testvérek száma, egészségi állapota) gyermeknek az örökbefogadását tudja vállalni.

Az örökbefogadásra várók 53 százaléka három év alatti gyermeket fogadna a családjába
Fotó: 123RF

Mint ismert, a miniszteri rendelet szerint elsősorban a házasságban élők fogadhatnak örökbe elsőként a gyámhivatal engedélyével. Az egyedülálló általi örökbefogadás csak akkor lehetséges, ha nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadó házaspár jelentkező, és mindez a gyermek érdekében. Csak az fogadhat örökbe, aki 25. életévét betöltötte, cselekvőképes személy, és aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. A három év feletti gyermekeknél az eddigi 45 év helyett 50 év lehet a maximum korkülönbség a gyermek és az örökbefogadó szülő között, amelynek célja az idősebb gyermekek örökbefogadásának elősegítése. Ha házaspár fogad örökbe, akkor az előírt korkülönbségnek csak a házaspár egyik tagja esetében kell fennállnia.

A balliberális sajtó attól volt hangos, hogy az élettársi viszony is egyedülállónak számít. Szerintük nem normális, hogy a gyermeknek elsődlegesen házaspárokat keresnek, és csak ennek sikertelen kísérlete után az egyedülállókat. A HVG egyenesen azt állította, hogy a módosítás „gyakorlatilag kizárja” az élettársakat és az egyedülállókat, akiket a jogszabály egyáltalán nem említ. Az LMBTQ-lobbit erőltető Momentum és a Háttér Társaság pedig azt kifogásolta, hogy a módosítás nem a meleg párok érdekét helyezi előtérbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.