Bajban vannak a magyarországi vadgazdaságok

A járvány miatt az egész országban elmaradtak a nyugati vendégvadászoknak szervezett programok, ami órási anyagi veszteséget jelent a vadgazdálkodás számára. A fizetős vadászatok megritkulása az orvvadászoknak kedvez, egyre több állat kerül a vadorzók illegális csapdáiba és puskáinak célkeresztjébe.

Végh Attila
2020. 10. 31. 9:30
null
A ház melléképületében és az urdvaron hordókban voltak az el nem égetett testrészek Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúszóhurokkal, csapdákkal, engedély nélkül tartott, átalakított puskákkal járják az erdőket az orvvadászok. A rendőrség csak az ősz első két hónapjában öt eljárást indított orvvadászokkal szemben, ketten hurokkal, hárman titokban tartott puskával pusztították a vadállományt. A bűnügyi felderítők a nyilvánosságra hozott esetek mellett még több tucat eljárásban nyomoznak jelenleg is,

a vadásztársadalom szerint a koronavírus-járvány által sújtott vadászszezon a tilosban járóknak kedvez leginkább,

akik között hivatalos vadászati engedéllyel bíró vadorzó is akad.

Egyre többen engedélyek nélkül cserkészik be az állatokat Fotó: Havran Zoltán

A pápai rendőrök a napokban egy 53 és egy 67 éves győri férfi ellen indítottak eljárást, akik engedély nélküli puskával vadásztak őzre Pápateszér külterületén. A Siófoki Rendőrkapitányság egy kábítószer-terjesztés miatt indított nyomozás során bukkant engedély nélkül tartott vadászfegyverekre októberben egy 49 éves siófoki és egy 31 éves tabi férfi lakásán, akik a somogyi erdőkben engedély nélkül, ráadásul hangtompítóval vadásztak nagyvadakra, a trófeák is előkerültek a házkutatásnál.

A letartóztatott drogosok ellen orvvadászat, lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés bűntett miatt is eljárás indult.

A zalai Zajkon egy 23 éves helyi férfit értek tetten a vadőrök október végén, amikor hurokkal akart vaddisznót fogni, a gyorsított eljárásban százezer forintba került neki az orvvadászat. Marcaliban ennél rosszabbul járt egy 66 éves hurkoló, visszaesőként harmincnapos elzárást kapott, amiért ősszel már negyedszer fogták el vadorzás miatt, házának hűtőládájában hatszázezer forint értékű őzhúst foglaltak le a rendőrök.

Fotó: Police.hu

Egy nógrádi faluban egy lakatlan porta fészerében tartotta az engedély nélküli vadászfegyvereit egy orvvadász, aki három éve fosztogatta már a környék erdőit, eddig nem sikerült rájönni, hol tartja a puskáit. Homoki András igazságügyi vadgazdálkodási szakértő szerint

a puskás orvvadászokra jellemző, hogy a fegyvert nem viszik haza, lakatlan tanyákon, romok között, fák odvában tartják,

gondosan betakarva olajos ronggyal, hogy be ne rozsdásodjon. A szakértő szerint nagyobb baj, hogy a tiltott módon szerzett-lopott, ukrán vagy román határon becsempészett, hatástalanított, vagy kisebb kaliberű fegyverekből átalakított – fegyverekhez a lőszert engedéllyel rendelkező sportvadászoktól veszik meg kétszeres áron, akik közül néhányan szintén részt vesznek tiltott vadászatokon. Egy sportvadásznak is minden vadászatot előre be kell jelentenie, egyeztetnie kell a helyileg illetékes vadásztársasággal, vadőrrel, a zsákmány is a vadászterület gazdáját illeti.

A Magyar Nemzet információi szerint a külföldi vendégvadászok járványveszély miatti elmaradása milliárdos bevételkiesést okoz a hazai vadgazdálkodásban érdekelt cégeknek, de a vendégvadászokat kalauzoló alkalmazottaknak is.

A magyar bérvadászok között nincs akkora fizetős kereslet, hogy a milliós eszmei értékű nagyvadak kilövési engedélyét megváltsák, ezért az erdők hivatalosan üresek, alig van szervezett vadászat.

Ez is a tilosban járóknak kedvez, a koronavírus-járvány második hullámában elrendelt korlátozások óta ugrásszerűen megnőtt az orvvadászatok száma. A vadőrök naponta találkoznak csapdákkal, sebzett vagy elejtett vadakkal olyan helyen, ahol hivatalosan nem volt vadászat, a rendőrséggel együtt mindent megtesznek a vadorzók felderítése érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.