Karácsonyék segíthetnének a Politikatörténeti Intézeten

– Egyelőre a főváros nem tudta megoldani a problémánkat – mondta a Magyar Nemzetnek Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója. A főpolgármester mások esetében nem volt ennyire szűkmarkú.

Vizvári Soma
2020. 10. 31. 7:30
null
A pártállami iratoknak még nem jutott fővárosi ingatlan Fotó: MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folytattunk a fővárosi önkormányzattal is egyeztetéseket, nyitottságot tapasztaltunk, de nem tudták megoldani a problémánkat – mondta lapunk megkeresésére Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója. Mint ismert, az MSZP-hez közel álló, az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként működő PTI-nek egy, az állam elleni perben meghozott bírósági döntés alapján el kell hagynia a volt Igazságügyi Palota Kossuth téri épületét, ráadásul a pártállami múlttal rendelkező baloldali szellemi műhely az ítélet szerint kompenzációra sem jogosult.

A pártállami iratoknak még nem jutott fővárosi ingatlan Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Ugyan a szocialisták már szereztek új székhelyet a PTI-nek a Villányi úton, a hajdani pártfőiskola épületében, amely jelenleg egy MSZP-hez közeli alapítvány tulajdonában van, de az intézet levéltárának elhelyezése még mindig megoldatlan probléma – tudtuk meg a főigazgatótól. Egry szerint ez a kérdés „nem volt megugorható a főváros jelenlegi ingatlanállományával”. Arra a kérdésre, hogy pénzbeli segítségről volt-e szó, a főigazgató azt válaszolta: „egyelőre eddig jutottunk”.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a főpolgármester sajtóját is, de lapzártánkig nem érkezett válasz. Karácsonyék óvatossága azért is érdekes a PTI esetében, mert a főpolgármester pártjának, a Párbeszédnek az MSZP évek óta talán a legszorosabb szövetségese. Azt sem árt elfelejteni, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére Karácsony nemrég ötmillió forintot utalt át a kormányt rendre hangosan kritizáló Iványi Gáboréknak, de az SZFE egyetemfoglalóinak is sietve ajánlottak fel új épületet. Még a Népszava is felfigyelt arra, hogy a PTI ügye a baloldali nyilvánosságban igen kevés figyelmet kapott más intézmények kormánnyal való konfliktusaihoz képest. „Az intézetünk ügye tényleg nem verte ki a biztosítékot. Nemcsak a szélesebb értelemben vett társadalom vagy az ellenzék részéről nem, hanem még az értelmiség köreiben sem” – válaszolta a lap felvetésére egy nemrég megjelent interjúban Földes György, a PTI ügyvezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.