Tíz fát ültetnek minden újszülött gyermek után

Az Országfásítási program célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen.

2020. 10. 07. 15:24
null
Fotó: Pelsőczi Csaba Forrás: Agrárminisztérum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédelem és azon belül a klímaváltozás speciális területe az államigazgatásnak, egy olyan közös ügy, ahol összefogásra van szükség a kormányzat, a helyi közösségek, az önkormányzatok, a művészeti élet szereplői és a civil szféra között – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Balatonszentgyörgyön. A Somogy megyei településen összesen harminc fát ültettek el az Agrárminisztérium településfásítási programjának részeként.

Az államtitkár emlékeztetett: az Agrárminisztérium a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében olyan programot indított el tavaly, amelyre a rendszerváltozás óta nem volt példa. Az Országfásítási program célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen. Rácz András elmondta, hogy a program három elemből áll. Az első a magángazdálkodókat segíti, akik

a Vidékfejlesztési program segítségével összesen húszezer hektár erdő és ipari célú faültetvény létesítésére igényeltek támogatást egy év alatt.

A környezetügyért felelős államtitkár a program második pilléreként az ország állami tulajdonban lévő erdeinek nagy részét kezelő 21 állami erdőgazdaság tevékenységét említette meg. Ezeken a területeken indul az Újszülöttek erdeje program, ami azt jelenti, hogy

minden megszületett gyermek után tíz fát ültetnek majd el.

Rácz András hozzátette: a harmadik szegmens a Településfásítási program, ennek segítségével

összesen ötszáz, tízezer alatti lakosú település pályázhatott mintegy 12 ezer fára.

A programnak köszönhetően Somogy megyében 25 településen összesen 652 fát ültetnek el az őszi–tavaszi időszakban.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere jövőbe mutatónak nevezte a Településfásítási programot, hiszen ennek köszönhetően pótolni tudják az elöregedett fákat. A település öt nyírfát, 15 keskenylevelű kőrist és tíz platánfát nyert a pályázaton. A polgármester szerint különleges jelentőséget ad a programnak, hogy az aradi vértanúk emlékére 13 fát ültettek el, a tizennegyedik pedig most, ünnepélyes keretek között Battyhány Lajos miniszterelnökre emlékezve kapott helyet a parkban.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke mintaértékűnek nevezte a településen tapasztalható környezetvédelmi gondolkodást. Mint mondta, ez a fásítás is része annak a térségben zajló fejlesztésnek, amelynek köszönhetően nem csupán Balatonszentgyörgy, hanem egész Somogy megye fejlődik.

Korsós Judit Lola énekesnő, műsorvezető az eseményen személyes élményeiről mesélve azt hangsúlyozta: fontos, hogy már gyermekkorban kialakuljon egy szoros kötődés a természettel, hiszen ezáltal megtanuljuk tisztelni és szeretni a bennünket körülvevő környezetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.