Betiltatnák a parlamenttel a vallásgyalázó karikatúrákat

Zárt ülésen tájékoztatták a szakemberek a nemzetbiztonsági bizottságot a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban.

2020. 11. 05. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vallási gyűlölet szítására alkalmas karikatúrák készítésének és terjesztésének betiltását kezdeményezi Stummer János (Jobbik), a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, aki az elmúlt időszakban Európában történt terrortámadások miatt még ma benyújtja a terrormegelőzési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az elnök erről a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülése után beszélt egy sajtótájékoztatón. A politikus szerint egy biztonságos demokráciában nem megengedhető, hogy valaki akár a muszlim, akár a keresztény, akár más vallás jelképét gúny tárgyává tegye és azt terjessze. Kiemelte: több szakértő szerint is ok-okozati összefüggés van az ilyen karikatúrák és a terrorcselekmények között.

Meg kell akadályozni, hogy Magyarország terroristák célpontjává válhasson

– jelentette ki.

Emlékezetes, Franciaországban október közepén egy 17 éves, menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diák késsel megölte és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt, miután a tanár a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

Felkészültek a magyar szolgálatok

A bizottság a hétfői bécsi terrortámadással összefüggő nemzetbiztonsági kérdésekről kért tájékoztatást a magyar titkosszolgálatoktól. Az elnök ismertetése szerint kedden délelőtt egyeztetett a bizottság tagjaival, és valamennyien a rendkívüli ülés összehívása mellett voltak. A zárt ülésen elhangzottakat így összegezték a bizottság tagjai:

A magyar szolgálatok felkészültek, mindent megtesznek a magyar emberek biztonsága érdekében; terrorfenyegetettség tekintetében Magyarország biztonságosnak tekinthető.

 

Halász János, a testület fideszes alelnöke elmondta: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ vezetői részletes tájékoztatást adtak a történtekkel kapcsolatban. A kormánypárti politikus úgy értékelt: a magyar szolgálatok alapos munkát végeznek és mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke kiemelte: a hétfő esti terrortámadás Magyarországhoz „vészesen közel” történt. Elmondta, az illetékes szolgálatok vezetőit arra kérték: fokozott figyelemmel legyenek, hogy Magyarországon ilyen ne fordulhasson elő.

Azonnal lépett a TEK

Hajdu János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója még a bizottsági meghallgatása előtt az ATV-ben beszélt a történtekről. Leszögezte: évtizedek óta létezik együttműködés Ausztria és Magyarország között a terrorelhárítás terén. A tábornok az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta, a bécsi merénylőről az osztrák hatóságok tudták, hogy 2018-ban válságövezetbe akart menni, hogy harcoljon. Amikor azonban Törökországban járt átutazóban, a helyi hatóságok elfogták és hazatoloncolták, ahol hat hónap után szabadlábra helyezték.

Hajdu János hangsúlyozta: most a magyar határról 70 kilométerre csapott le az Iszlám Állam, de nem vagyunk nagyobb veszélyben, mint amikor az Európai Unió területén máshol, Párizsban vagy Brüsszelben csaptak le terroristák. Magyarország veszélyeztetettségre nem nőtt.

Arról is szólt, hogy a hazai muszlim közösség tagjai évtizedek óta itt élnek, beilleszkedtek a társadalomba, jó kapcsolatban vannak a kormánnyal, adót fizetnek, és kiszorítják a gyanús elemeket maguk közül. Ha pedig kívülről érkezik valaki az országba, és kapcsolatba hozható radikális eszmékkel, akkor azt titkosszolgálati eszközökkel szorítják ki – tette hozzá a vezérőrnagy.

A TEK főigazgatója szerint az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is. A lövöldözés 20 órakor kezdődött, 22.30 körül a magyar terrorelhárítók már megjelentek a határon, hogy segítsenek az osztrák kollégáiknak egy esetleges elfogásban, amire végül nem volt szükség.

Nem vették komolyan a figyelmeztetést

Bécsben hétfő este rendezett ámokfutást a Kalasnyikov gépkarabéllyal, Parabellum pisztollyal és machetéval felfegyverzett húszéves merénylő. Az észak-macedóniai albán szülők Bécsben született fia, Kujtim Fejzulai négy embert ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában, egy zsinagóga közelében.

Kujtim Fejzulai az Instagram-oldalán pózolt a gyilkos fegyvereivel

Kedden az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Fejzulai ismert radikális iszlamista volt, nemrég szabadult, öt hónap börtön letöltése után, fiatal kora miatt kedvezménnyel a 22 hónapos büntetéséből. Ezt azért kapta, mert Szíriába akart menni, hogy harcoljon az Iszlám Állam mellett. Kujtim Fejzulai júliusban Szlovákiában járt egy ma még ismeretlen társával, hogy lőszert vásároljon a gépkarabélyához, ám fegyverviselési engedély hiányában nem szolgálták ki. A szlovák hatóságok ugyanakkor jelezték az osztrákoknak, hogy Fejzulai és társa sorozatlövő fegyverhez keresett lőszert. Az osztrák belügyminiszter csütörtökön elismerte, hogy nem vették komolyan a szlovák figyelmeztetést. Emiatt most vizsgálat indult.

Az osztrák hatóságoknak azonban nemcsak Kujtim Fejzulai terrorista társait kell megtalálniuk, hanem a fegyverek eredetét is meg kell állapítaniuk. Azt ugyanis egyelőre nem lehet tudni, hogy honnan jutott fegyverekhez a végül agyonlőtt terrorista.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.