Jövő héten érkezhet az orosz vakcinaminta hazánkba

A jövő héten első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban.

Forrás: MTI2020. 11. 13. 14:32
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kifejtette: lezajlott az egyeztetés vakcinaügyben az orosz kormány delegációjával.

Mivel az emberek életéről van szó, tilos átpolitizálni a vakcinabeszerzés kérdését – mondta.

Úgy vélte, „aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik”.

A járvány ugyanis nem ismer sem földrajzi irányultságot, sem politikai ideológiát – magyarázta. Hozzátette: ez a járvány emberek életét veszélyezteti, ezért egyértelműen az a kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb oltóanyagot szerezze be.

Közölte: ennek jegyében tárgyaltak most az orosz kormánnyal, és előrehaladást értek el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/Mónus Márton

Már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön Oroszország, és az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így a jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik az orosz oltóanyag – mondta.

Megjegyezte: ezt a mintát a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a legbiztosabb döntést hozhassák az oltóanyag magyarországi használhatóságáról.

A külügyminiszter kitért rá: emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról.

Az a magyar vállalat, amely képes erre, megkapta az összes orosz előkészítő dokumentációt, és a jövő héten már világos menetrendje lesz arról, hogy milyen ütemben, milyen kapacitást tudnak e cél szolgálatába állítani – mondta Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.