időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

A NAV nyomoz Bíró László ellen

Bákonyi Ádám - Kárpáti András
2020.12.12. 06:45
A NAV nyomoz Bíró László ellen

Költségvetési csalás gyanújával, Tényi István feljelentése alapján indított eljárást a baloldal bukott antiszemita jelöltjével, Bíró Lászlóval szemben a NAV. Mindeközben Hadházy Ákos is feljelentette Bírót hamis magánokirat felhasználása és költségvetési csalás miatt.

Elrendelte a nyomozást a NAV azon feljelentés alapján, amelyet Tényi István költségvetési csalás gyanúja miatt tett Bíró Lászlóval szemben – erre lehet következtetni az adóhatóság lapunk megkeresésére küldött válaszából, mely szerint a NAV „folyamatban lévő ügyről nem hozhat nyilvánosságra részleteket”. Mint lapunk is beszámolt róla: a közelmúltban lezajlott a szerencsi időközi országgyűlési választás, ahol az ellenzék közös jelöltje, az antiszemita, rasszista kijelentéseiről elhíresült Bíró László alulmaradt a fideszes Koncz Zsófiával szemben. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csupán a választás másnapján közölte: bár egy Bíróval kapcsolatos súlyos korrupciós ügyről tudomása volt, szolidaritásból erről a nyilvánosságnak nem, az ellenzéki pártok vezetőinek viszont beszámolt – akik ezután sem tettek semmit.

A baloldali pártok egy nap hallgatás után közös közleményben határolódtak el Hadházy állításától, azt hangoztatva, hogy Bíróval kapcsolatos aggodalmaival egyiküket sem kereste meg a független képviselő.

Tényi István ekkor korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen, amely alapján három év szabadságvesztésre is ítélhették volna a baloldal prominenseit, ám az ügyészség végül elutasította a beadványt. Tényi ezután immár költségvetési csalás gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen tett bejelentést. Utóbbi a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vizsgálati osztályának továbbította a feljelentést, amely a jelek szerint megindította az eljárást.

Mindeközben Hadházy Ákos közösségi oldalán bizonyítékokat tett közzé Bíró László korrupciógyanús ügyéről, megerősítve: bizonyítani tudja, hogy az ellenzéki pártok vezetőinek értesülniük kellett a jelzéseiről, amelyeket többüknek személyesen tett meg. Hadházy végül bejelentette, hogy feljelentést tervez Bíró ügyében, ám a független képviselő hetekig halogatta a lépést, mondván, előtte más ügyekben fordul a hatóságokhoz.

Megkeresésünkre a független képviselő most azt közölte, hogy hamis magánokirat felhasználása és költségvetési csalás miatt már megtette feljelentését a NAV Borsod megyei igazgatóságán Bíró Lászlóval szemben.

Emlékezetes: a magát az antirasszizmus, a tolerancia és a jogállamiság bajnokaként beállító baloldal annak ellenére támogatta Bírót, hogy a jobbikos politikus 2018-ban többször is antiszemita, rasszista kijelentéseket tett. A környékbeli szállodákat látogató zsidó vendégekre utalva egy hozzászólásban úgy fogalmazott: „A kutyám majd megveszik, amikor a tetűcsúszdások elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet.” Egy másik megosztásában már az szerepelt, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”, Budapestet pedig egyszerűen Judapestnek nevezte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.