Adománygyűjtés indul az újszülöttel magára hagyott édesanyákért

Az adományokból kelengyecsomagokat szeretnének eljuttatni az újdonsült kismamákhoz.

Forrás: MTI, babamamatudakozo.hu, ciposdoboz.hu2020. 12. 21. 13:22
null
Kijev, 2020. június 10. Ápolónõk ukrán béranya szülte csecsemõket készülnek bemutatni örökbe fogadó szüleiknek egy kijevi szállodában 2020. június 10-én. A járványügyi korlátozások enyhítéseként az ukrán hatóságok engedélyezték a BioTexCom klinikán született csecsemõket örökbe fogadó külföldi szülõk beutazását. Eddig 31 pár érkezett újszülött csecsemõjéért Ukrajnába, ahol legális a béranyaság. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös karácsonyi adománygyűjtési akció indul az újszülött gyermekükkel magára hagyott édesanyák támogatására. Az Anyák az Anyákért Alapítvány, valamint a babamamatudakozo.hu életre hívott kezdeményezésének célja, hogy a lehető legtöbb olyan egyedülálló kismamának tudjanak azonnali segítséget nyújtani, akiket szülés után nem vár odahaza az apuka. Ez a nehézség Magyarországon közel tízezer újszülöttet és anyukát érint. A beérkező adományokból a kezdeményezők olyan kelengyecsomagokat szeretnének eljuttatni az újdonsült édesanyákhoz, amelyek a szülés utáni első időszakra nézve tartalmaznak hasznos terméket. A kezdeményezők 2020. december 31-ig várják a felajánlásokat.

Miképpen a karácsonyi adománygyűjtési kezdeményezésnek, úgy a Babamamatudakozó.hu és az önkormányzatok 2019-ben elindított közös Családbarát programjának is az a legfőbb üzenete, hogy minden gyermek egyenlő, akik kivétel nélkül megérdemlik az élet biztonságos és támogatott kezdetét, az édesanyák pedig azt, hogy gondoskodni tudjanak a kisbabájukról.

Minden gyermeknek joga van a biztonságos és támogatott életkezdéshez
Fotó: Babamamatudakozó.hu

A kormány támogatásait kiegészítő Családbarát program keretében elindult a baba-mama csomag elnevezésű családbarát kezdeményezés is, hogy – anyagi helyzettől függetlenül – minden édesanya alanyi jogon részesüljön a kelengyecsomagban, mint egyfajta önkormányzati támogatásban. A jelenleg 22 termékből álló kezdőcsomag többek között matracot, takarót, cumisüveget, rugdalózó, pelenkát, popsitörlőt, testápolót, fürdetőt, szoptatós teát, D-vitamint, cumit és nyálkendőt is tartalmaz. Az életkezdéshez elengedhetetlen adományok azokon a településeken érhetőek el, ahol a helyi önkormányzat csatlakozik a Babamamatudakozó.hu által elindított országos programhoz. A kezdeményezéshez legutóbb Tab, Sülysáp, Csomád, Cserkeszőlő és Szabadegyháza települések csatlakoztak, de továbbra is várják azon önkormányzatok jelentkezését, akik szeretnék a településük újszülöttjeit megajándékozni.

Sikeresek a karácsonyi kezdeményezések

A Baptista Szeretetszolgálat idén is elindította a 17. Országos Cipősdoboz Akcióját. A karácsonyi kezdeményezésben 150 gyűjtőponton lehetett leadni az elkészített ajándékokat, a gyűjtés sikeréhez pedig mindegy száz partner járult hozzá. Mivel idén nem épülhetett fel Budapest szívében a Cipősdoboz Vár, ezért az adományozás lehetősége online dobozolással is kibővült: játékok, higiéniai eszközök, könyvek vásárlásával vagy pénzadomány küldésével lehetett meglepni a gyerekeket. Külön öröm, hogy a kezdeményezés sikerét a koronavírus sem tudta befolyásolni: a december 20-án záruló kampányban 32 153 darab ajándékcsomag gyűlt össze.

A cél ünneppé tenni a karácsonyt a rászoruló gyermekek számára is
Fotó: Facebook.com/ciposdoboz

Szintén advent negyedik vasárnapján zárult a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampánya is, amelynek az idei kedvezményezettje az Együtt az Autistákért Alapítvány volt. A kezdeményezés támogatói idén az autista gyerekeket és családjukat segítő diagnosztikai és terápiás centrum létrehozásához járulhattak hozzá. A jótékonysági kampány egész napos műsorfolyammal zárult, amelybe szinte a közmédia összes televízió és rádió csatornája bekapcsolódott, így vasárnap késő estig csaknem 185 millió forintot sikerült összegyűjteni, így a befolyt összegből létrejöhet az autista gyerekeket és családjukat segítő diagnosztikai és terápiás centrum Angyalföldön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.