Biztató adatokról számolt be az operatív törzs

A vizsgálatok szerint csak Szolnokon emelkedik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Veres László István
2020. 12. 15. 12:30
null
Magyarország az első uniós ország, ahol megkezdődött a 18 éven aluliak széleskorű oltása
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőröknek az elmúlt 24 órában 298 személy ellen kellett intézkedniük a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 606 rendőri intézkedésre volt szükség – közölte az operatív törzs keddi tájékoztatóján Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője beszámolt arról is, hogy

az előző napon 333 személy ellen léptek fel a kijárási tilalom megsértése, tíz esetben pedig a nyilvános helyen történő csoportosulás tilalmának megszegése miatt.

Tudatta azt is, hogy jelenleg 42 752 személy van hatósági házi karanténban.

Tegnap 1893 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a SARS-CoV–2 vírust, ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így 7237-re emelkedett az áldozatok száma. Az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő, jelenleg 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be a legfrissebb adatokról a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes elmondta azt is, hogy

az 50. héten elvégzett vizsgálatok szerint csak Szolnokon emelkedik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Az átlagosnál magasabb a koncentráció Egerben, Szolnokon és Szombathelyen, csökken viszont Békéscsabán, Szegeden és Debrecenben.

A szakember kitért arra, hogy a fertőzöttek gyógyításában továbbra is fontos szerepe van a vérplazmának, ezért folyamatosan várják a feltételeknek megfelelő donorok jelentkezését.

A 49 héten 7800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, legtöbben a 15–34 és a 35–59 éves korcsoportból kerültek ki.

Hozzátette: ennek ellenére sehonnan nem jelentettek influenzahalmozódást. Galgóczi Ágnes közölte, hogy eddig a háromkomponensű influenza elleni oltóanyag 83, míg a gyerekeknek szánt négykomponensű vakcina 36 százalékát használták fel, így még rendelkezésre áll oltóanyag. – A koronavírus elleni oltóanyag alkalmazásának feltételeit az oltási előirat tartalmazza majd – válaszolta egy kérdésre az osztályvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.