Szlávik János: Hazánkban egyelőre platón van a járvány

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa arra kéri a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 13. 14:56
Szlávik János
Szlávik János: a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a köztévének. Szlávik János közölte: Európában nagyon sok országban nem sikerül leszorítani az új esetek számát karácsonyra, Magyarországon pedig egyelőre platón van a járvány, amit azt jelenti, hogy az új esetek, a kórházban fekvők és a halottak száma sem változik.

– Amennyiben az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa ezért arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.

– Sokféle, koronavírussal szembeni védőoltás jár már a kutatások végső stádiumában, így a közeljövőben Magyarországon is legalább négy-ötféle vakcina áll majd a lakosság rendelkezésére, amelyek közül mindegyik szigorú engedélyeztetési fázisokon esett át, igazolva biztonságosságukat.

– közölte a főorvos, aki jelezte, hogy a legújabb hírek rendkívül biztatóak a vakcinákról, több országban már megkezdődött az oltás, és ez a folyamat a közeljövőben Magyarországon is elindulhat. Szlávik János elképzelhetőnek tartja, hogy valamilyen vakcina kisebb adagban már idén érkezik az országba, nagyobb mennyiség a jövő év elejére várható.

Egyáltalán nem igaz az oltástagadók azon állítása, amely szerint a vakcinák egy fajtája beavatkozik az emberi szervezet génállományába, hiszen az úgynevezett RNS-típusú oltások nem jutnak be a sejtmagba, ahol az emberek genetikai információi tárolódnak. A főorvos megerősítette: nagyon sok oltóanyag hatékonysága meghaladja a kilencven százalékot, ami azt jelenti, hogy a beoltottak biztosan nem lesznek betegek, nem kerülnek kórházba a koronavírus miatt. Az orosz oltóanyagot tömegesen használják Oroszországban, és nagyon sok országban hozzáférhetővé teszik az önkénteseken történő tesztelésre, Kínában többféle oltóanyagot tesztelnek, köztük egy aránylag egyszerű vakcinát, amely az influenza elleni védőoltásra emlékeztet, a hatékonysága pedig több mint nyolcvan százalék – fejtette ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.