Tíz éve hitegeti a választókat a Jobbik

Jakab Péter előtt már Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke is kétharmaddal álmodott.

Vizvári Soma
Forrás: Alfahír2020. 12. 29. 19:30
ORBÁN Viktor; JAKAB Péter
A jobbikos képviselő a levezető elnökre sem hallgatott Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik elnöke nem lepődne meg azon, ha a Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfőt is sorai közt tudó szivárványkoalíció kétharmados felhatalmazást szerezne a 2022-es országgyűlési választáson. Jakab Péter ezt a minap a Jobbik pártlapjának, az Alfahírnek adott interjúban fejtette ki.

Nem Jakab volt az első Jobbik-elnök, aki a kétharmad mézesmadzagját elhúzta a választók orra előtt. Emlékezetes,

Vona Gábor a 2010-es választásokat nem sokkal megelőzően úgy fogalmazott: a Fidesz veszélyezteti a Jobbik kétharmados győzelmét.

Ez annak a híres jobbikos szlogennek lehetett a kicsúcsosodása, miszerint: „A választók kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla.” Mint ismert, az akkor még nemzeti radikális párt végül nem szerzett kétharmadot, és harmadikként végzett a Fidesz–KDNP (amely viszont valóban kétharmados győzelmet aratott) és az MSZP mögött.

Vona minden bizonnyal tanult az esetből, 2014-ben ugyanis már sokkal visszafogottabban fogalmazott néhány nappal a választás előtt, de persze akkor is győzelmet vizionált. – Választást szeretnénk nyerni. Ennél kisebb célt nem tudok kitűzni a választások előtt öt nappal – mondta. Ez az önbizalom ugyancsak a harmadik hely megszerzésére volt elég, bár mentségére szóljon, hogy a második helyre az ötpárti baloldali összeborulás ért be.

Vona Gábor a végzetes hibát akkor követte el, amikor megígérte: lemond, ha nem ő nyer
MTI-fotó: Kovács Tamás

– Nekünk van meg az erőnk, a szervezettségünk, az egységünk, és a programunk is ahhoz, hogy ne csupán leváltsuk április 8-án a jelenlegi kormányt, de április 9-étől egy sikeres és boldog, egyben nyugodt Magyarország megteremtéséért megtegyük az első lépéseket – ezt már a 2018-as választás előtt mondta Vona Gábor, de

a végzetes hibát egy 2016-os interjúban követte el, amikor megígérte: lemond a pártelnöki tisztségéről, ha nem ő nyer két év múlva.

A forgatókönyv ismert: a Fidesz–KDNP megszerezte harmadik kétharmados felhatalmazását, a Jobbik pedig – a párt történetében először – megkaparintotta az ezüstérmet egy országgyűlési választáson. Vona azonban tartotta magát ígéretéhez, és lemondott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.