Az utak jegesedésére figyelmeztet a rendőrség

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a napokban havazás is várható, olyan közlekedési körülményeket teremtve, amihez a legtöbb járművezető nincs hozzászokva.

Végh Attila
2021. 01. 11. 17:00
Havazás, jegesedés várható az utakon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jegesedtek, lefagytak, csúsztak az utak január 11-én hajnalban a budai hegyekben, hasonló veszélyhelyzetről érkezett jelentés a Miskolc, Eger, Veszprém, Ózd, Salgótarján és Pécs környéki utakról is. A helyzet nem változik az elkövetkezendő napokban, sőt, a hőmérséklet tartósan fagypont alá esik, nemcsak éjszaka és hajnalban, hanem egész nap lehet számítani a csúszós útfelületre. Csütörtöktől pedig már nem csupán a hegyvidéki utakra szól a figyelmeztetés. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedési járőrei és baleset-megelőzési instruktorai szerint

a magyar sofőrök legalább 50 százaléka nem eléggé felkészült a téli időjárási körülmények közötti autóvezetés fortélyaira, a legtöbb téli balesetnek ez az oka.

A rendőrök azt tanácsolják, aki eddig elfelejtette felszerelnie autója kerekeire a téli közlekedésre alkalmas gumiabroncsot és a héten használni szeretné járművét, mindenképpen gondoskodjon a cseréről, mivel fagypont alatt a nyárra készült autógumikkal történő hirtelen megállásnál kétszeresére is nőhet a korábban megszokott fékút. A téli gyalogosgázolások oka rendszerint erre vezethető vissza. Borsod-Abaúj- Zemplén megyében pedig már a múlt héten négy, a téli útviszonyokhoz köthető gázolásos baleset is történt.

A havas-jeges úton jóval kisebb a tapadás és hosszabb a fékút, ezért a rendőrség azt kéri a sofőröktől, tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot, kerüljék a hirtelen kormánymozdulatokat, gyorsítást, fékezést.

Indulás előtt mindig vizsgálják át a járművek világító-, jelző- és fékberendezéseit, a gumiabroncsok állapotát. Fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldó spray, jégkaparó, valamint téli ablakmosó folyadékot is használjanak.

A magyar sofőrök legalább fele nem elég felkészült a téli időjárási körülmények közötti autóvezetés fortélyaira
Fotó: police.hu

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri a járművezetőket, az elindulás előtt tisztítsák meg gépkocsijukat a hótól, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Vezetés közben nemcsak előre kell figyelni, hanem a két oldalsó irányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is szükséges észlelni. Az autók tetejéről lehulló hótömeg pedig megijesztheti a jármű mögött haladó jármű vezetőjét, ami a csúszós úton különösen veszélyes szituációt okozhat. Ez főként a teherautók vezetőire érvényes, a KRESZ előírásai szerint egyetlen kamion sem közlekedhet úgy az utakon, hogy ilyen veszélynek tegye ki a többi járművet.

A rendőrök minden olyan autót megállítanak, melynek szélvédőjén jegesedést, párásodást tapasztalnak, sőt aki így indul útnak a gépkocsijával, az nemcsak rendőri ellenőrzésre, hanem büntetésre is számíthat, mivel a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát is veszélyezteti.

Lakott területen kívül is számítani kell a gyalogosok közlekedésére, akik nehezen észlelhetők a rossz látási viszonyok miatt.

A gyalogosok lakott területen kívül kizárólag fényvisszaverő ruházatot vagy eszközöket magukon viselve kelhetnek útra télen, a közutak menetiránnyal ellentétes oldalának szélén közlekedve.

A téli út- és látási viszonyok közepette az átlagosnál is fontosabb a megfelelő sebességhatárok betartása, a jeges-havas úton a megengedett átlagsebesség fele biztosít olyan körülményeket, amelyekkel kivédhető egy esetleges megcsúszás. A vezetéstechnikai szakemberek azt javasolják a sofőröknek, hogy a jeges, havas időszakban keressenek egy biztonságos tanpályát vagy nagy betonfelülettel rendelkező parkolót, ahol kipróbálhatják, hogyan viselkedik a járművük csúszás esetén, milyen kormánymozdulatokkal, apró fék- és gázadásokkal sikerül egyenesben tartani az autót.

Télen minden járőrautóban van száraz takaró és forró ital, ha valaki segítségre szorulna az utakon. A rendőrség azt tanácsolja, ha télen valaki hosszabb útra indul, ezt ne tegye meg feltöltött mobiltelefon, élelem és innivaló, valamint pléd és hólapát nélkül!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.