Szánthó: Eddig a baloldal akarta rátolni a Jobbikot a Fideszre

Úgy tűnt, a baloldal politikai stratégiája az volt, hogy rátolja a Jobbikot a Fideszre, hogy – legalábbis a szavak szintjén – nácizmus elleni harcot hirdessen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 26. 15:58
null
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Fotó: Alapjogokért Központ Fotó: Arpad Foldhazi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnt, a baloldal politikai stratégiája az volt, hogy rátolja a Jobbikot a Fideszre, hogy – legalábbis a szavak szintjén – nácizmus elleni harcot hirdessen

– mondta az Alapjogokért Központ igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Szánthó Miklós elmondta, az Alapjogokért Központ szembesítő kampánya során feltárták például, hogy az elmúlt tíz évben a baloldal kommunikációs stratégiájának lényege az volt, hogy a „Fidesznek van szüksége a nácik szavazatára, de ennek a baloldalnak, például a Demokratikus Koalíciónak, Vadai Ágnesnek nincs szükségük a nácik szavazatára”. Hozzátette, ez a politikai alapállás volt jellemző egészen 2017–2018-ig a Jobbik részéről is, amelynek politikusai súlyos antikommunista és antiszemita kijelentéseket tettek.

Mára azonban – mondta Szánthó Miklós – ez jelentőségét veszítette, úgy tűnik, hogy a baloldal befogadta a Jobbikot, s

„valójában az elvtelenség lett a habarcsa az ellenzéki együttműködésnek”.

Az igazgató úgy fogalmazott, egy szivárványos ördögkoalíció született a baloldali összeborulással. Kampányukkal arra akarnak rámutatni, hogy milyen álságos a baloldal, hiszen soha nem is akart fellépni az igazi fasizmussal szemben, hanem csak riogatni akart annak rémével – tette hozzá.

Szánthó Miklós szerint érdekes helyzet állna elő, ha Jakab Péter, a Jobbik elnöke vezetné Gyurcsány Ferenc listáját, hiszen Jakab aktívan részt vett abban a korszakban, amikor a Jobbik még valóban antiszemita párt volt. Az igazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, az baloldali összeborulásnak ára van, hiszen így minden erkölcsi alapjukat elveszítik arra, hogy kioktassanak bárkit bármiről.

A Szánthó által fejtegetett tendencia egyébként már 2010 előtt megfigyelhető volt, az országgyűlési kampányban

Gyurcsány Ferenc már arról elmélkedett, hogy a Jobbik ma már a Fidesz kárára növekszik, aminek az az oka, hogy nem világos a határ a két párt között.

A történelem rácáfolt az akkor még szocialista színekben politizáló Gyurcsányra, aki azt is mondta 2010-ben, hogy a Jobbik azt adja majd sokszorosan a Fidesznek, amit ők adtak az elmúlt években a szocialistáknak. Ha a Fidesz kerül kormányra, akkor mindaz, amit ők adtak az elmúlt években a szocialistáknak, azt nem háromszor – mint Ludas Matyi –, hanem huszonháromszor fogja majd nekik visszaadni a Jobbik – mondta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök egy ferencvárosi zártkörű lakossági fórumon 2010 márciusában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.