Folyamatosan fertőtlenítik a magyar börtönöket

A koronavírus-járvány miatt még mindig nincs személyes látogatás a börtönökben.

Forrás: bv.gov.hu2021. 01. 26. 13:22
BvOP fertőtlenítés Gyula Börtön
A gyulai börtön fertőtlenítése Forrás: bv.gov.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetés-végrehajtási szervezet minden szükséges intézkedést meghoz annak érdekében, hogy a börtönfalak mögött is kezelhető legyen a kornavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a fertőzések megelőzése érdekében folyamatos felület- és eszközfertőtlenítést rendelt el valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben, illetve gondoskodott a személyzet védőeszközökkel való felszereléséről. Minden börtönben kijelölték az elkülönítőhelyiségeket, az intézetekbe újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át. A fertőzés megelőzésében fontos higiéniai szabályok betartásáról is rendszeresen tájékoztatják a személyi állományt és az elítélteket, és minden fogvatartottat mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkokkal láttak el. A BvOP kommunikációs főosztály közleménye szerint a fertőzésmentes állapot fenntartása érdekében az összes hazai börtönt folyamatosan fertőtlenítik.

Fotó: bv.gov.hu

Fertőzésmentes kapcsolattartás

A járvány idején is kiemelt figyelmet fordít a büntetés-végrehajtás az elítéltek és családtagjaik kapcsolattartására, de a fertőzésveszély miatt a személyes kapcsolattartásra nincs lehetőség. Ezt helyettesítendő minden fogvatartott számára elérhetővé tették a Skype-alapú élő online telefonálási lehetőséget. Megnövelték a hagyományos telefonos beszélgetések időtartamát is. Azoknak a fogvatartottaknak pedig, akik nem rendelkeznek telefonnal, a szervezet saját költségére biztosítja a havi 3x5 perces telefonálást. Skype-felhasználási útmutatót is készítettek a fogvatartottak hozzátartozói részére, hogy könnyebben megismerhessék a személyes kapcsolattartás kiváltására használható online alkalmazást.

A jogerős ítéletükre váró fogvatartottak számára a védelem joga biztosítja az ügyvéddel történő rendszeres kapcsolattartást. Az ügyvédi látogatás korlátozására egyetlen esetben sem került sor, a védelemhez való jog érvényesülését a fertőzés megelőzése érdekében szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.