Jogtalan igény a hős rendőröktől követelt sérelemdíj

Jogszerűtlen és érthetetlen, hogy a rendőröktől követelnek sérelemdíjat a tavaly karácsonyi újpesti járőrkéselés ügyében. A rendőröknek eleinte hálás család az eset után nem sokkal gondolta meg magát, és kért kártérítést. Borbély Zoltán ügyvéd szerint a jogos védelmi helyzet ezt teljesen kizárja.

Végh Attila
2021. 01. 23. 7:37
Újpest rendőrség fegyverhasználat
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogos védelmi helyzet teljesen kizárja, hogy bármiféle sérelemdíj megállapítható legyen a tavaly karácsonyi újpesti rendőrkéseléses ügyben

– mondta a Magyar Nemzetnek Borbély Zoltán ügyvéd, volt ügyészségi szóvivő, a Szolgálatteljesítés Közben Alapítvány jogi képviselője.

Mint ismert, tavaly december 24-én egy IV. kerületi, Kassai utcai társasház lakói tettek rendőrségi bejelentést a lépcsőházban hangoskodó férfi miatt, aki megkísérelt betörni az egyik lakásba. Az őrjöngő férfi egy 25 pengehosszúságú bajonettel rátámadt a kiérkező járőrökre, többször megszúrta és életveszélyesen megsebesítette a páros 26 éves férfi tagját, a több helyen megszúrt rendőrt válságos állapotban vitték kórházba. A páros másik tagja, a 23 éves rendőrnő – fegyverét a szolgálati törvénynek megfelelően használva – lelőtte a támadót, aki a helyszínen meghalt. A két járőr a fegyverhasználatnak köszönhetően egy család életét is megvédte. Ha ugyanis a drog hatása alatt álló késes támadónak sikerült volna bejutnia a lakásba, nagy valószínűséggel az ott tartózkodókkal szemben is használta volna a fegyverét.

A megmentett család először megköszönte a rendőrök hősiességét – erről több alkalommal is posztoltak közösségi oldalukon –, januárban azonban megváltozott az álláspontjuk.

Ügyvédet fogadtak, mert szerintük ők is életveszélybe kerültek, és rettegtek, amikor a rendőrök a fegyverüket használták, emiatt pedig sérelemdíjat követelnek.

Jelenleg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség vizsgálja a rendőri intézkedés részleteit.

Borbély Zoltán érdeklődésünkre elmondta: a jogos védelmi helyzet büntető és polgári jogi szempontból is kizárja a jogellenes károkozás tényét, így semmiféle jogi akadálya nincs, hogy elutasítsák az alaptalanul követelt sérelemdíjat. A nyomozó ügyészség természetesen nagyon aprólékosan elemzi a fegyverhasználat minden részletét, a lövések számszerűségét és sorrendjét is. Hozzátette:

a hős rendőrnő azért használt fegyvert, hogy mentse a társa, a veszélybe került lakók és a saját életét is.

Értelemszerűen nem látott át a falon, nem tudta, a lakásban hányan, milyen helyzetben és pontosan hol tartózkodnak, az ajtófélfán gellert kapott lövedékek pedig nem veszélyeztettek senkit sem. Érthetetlennek nevezte, hogy a korábban a rendőröket dicsérő család álláspontja miért változott meg, miért követelnek most kártérítést a rendőröktől. Az ügyvéd azt mondta: ha a család úgy érzi, megviselte őket az eset, fordulhattak volna jogsegélyért az áldozatsegítő központokhoz, ahol pszichológusi és anyagi támogatást is kaphattak volna. Borbély Zoltán úgy vélte, egyértelműen csak a haszonszerzés lehet a mögöttes cél, az angolszász jogrendszer mintájára, ahol megszokott jogi anomália, hogy hasonló esetekben kártérítési perek indulnak a dolgukat szakszerűen végző rendőrökkel szemben.

A Szolgálatteljesítés Közben Alapítványt a 2018-ban Újpesten autóbalesetben elhunyt rendőr, Mátyás Balázs törzsőrmester emlékére alapították szülei. A szervezet a szolgálatteljesítés közben megsérült vagy bajba jutott rendőröknek nyújt anyagi, orvosi és jogi segítséget. Amikor az alapítvány elnöke értesült a tavaly karácsonyi, rendőröket ért újpesti támadásról, azonnal felajánlotta segítségét a hős járőröknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.