Újabb Pfizer-vakcinaszállítmány érkezik kedden Magyarországra

A koronavírus eddig ismert mutációi ellen is biztos védelmet nyújtanak a nálunk alkalmazott vakcinák.

Végh Attila
2021. 01. 18. 13:50
null
Forrás: MTVA-Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap a Pfizer újabb szállítmányt hoz Magyarországra, 61 tálcányi oltóanyag érkezik, ami 36 685 fő beoltását teszi lehetővé. Sokan már a második védőoltásért mennek az oltóhelyekre, az ő vakcinájuk, ami a teljes immunitás kialakulásához kell, már előre biztosított – hangzott el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: a mutáns vírusokkal szemben is hatékonyak a Magyarországon használt koronavírus elleni oltások. A már beszerzett és felhasznált vakcinák kellő védelmet adnak minden ma ismert mutációval szemben, nem olyan mértékű a vírustörzs változása, hogy a már kifejlesztett és tesztelt vakcinák elvesztenék a hatásukat. A magyar kutatók folyamatosan figyelemmel kísérik a mutációk viselkedését is, eddig csak négy olyan megbetegedést regisztráltak, ahol az Angliában kimutatott vírusvariáns okozott fertőzést. Nem mindegyik eset hozható kapcsolatba külföldi utazással, ami arra utal, ez a variáns is itt van, csakúgy mint egész Európában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint az elmúlt 24 órában kedvezőbbek lettek a járványügyi adatok. Tegnap 875 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 352 703 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 68, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 409 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 230 441 fő, ez meghaladja a fertőzöttek számát, ami kedvező tendencia, de nem ad okot semmiféle lazításra. Az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent. 4445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük háromszázharmincan vannak lélegeztetőgépen. Eddig közel százharmincezer embernek elég oltóanyag érkezett az országba, eddig ezek nagy részét már beadták, így 123 188 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozó, illetve eddig tízezer, idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént. Az elmúlt héten a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban dogozókat tesztelték, több mint ötezer esetből 41 pozitív eredmény lett, ez 0,7 százalék, ami megnyugtató eredmény, ezek szerint sikeresek a magyar megelőző védelmi intézkedések – vélekedett az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília leszögezte: csak a védőoltás a hatékony fegyver a járvány kezelésére, csak a tömeges oltás hozhat kilábalást a helyzetből. A mobil oltócsoportok kiválóan teljesítenek. A regisztráció továbbra is nagyon fontos, az oltási hullám szervezésében jelent nagy előnyt az igényfelmérés. A védőoltás felvétele nem csak az egyéni védelem, hiszen aki beoltatja magát, az a közösségért is tesz, nem tudja átvinni a fertőzést másokra – hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar szakemberek évtizedes tudása, a magyar oltóanyag-fejlesztés mindig is világszínvonalú volt, csak biztonságos és hatásos vakcinákkal oltanak Magyarországon, az ezzel kapcsolatos rémhírek téves információkon alapulnak.

Kiemelte: a kínai vakcina inaktivált szérum, nem tud megbetegedést okozni. Száz éve használnak ehhez hasonló technológiájú vakcinákat, ezek teljesen beváltak, hatékonyak, a hagyományos régi technológia nem jelenti azt, hogy elavult és káros lenne, az influenza és a járványos gyermekbénulás vakcinája is ilyen módon működik.

A kínai vakcinát jelenleg a helyszínen vizsgálják a magyar szakértők, a gyártás technológiáját is ellenőrzik, ez alapvetően szükséges a nemzeti hatósági engedély kiadásához, csak hatásos és biztonságos szérum kaphat engedélyt. A hatezer, orosz vakcinát is vizsgálják a magyar gyógyszerkutatók, rendkívül biztatóak az eredmények, a kínaihoz hasonlóan itt is szükséges egy helyi gyártási vizsgálat is, az orosz gyógyszergyár rendkívül rugalmas, a laboratóriumi eredmények nagyon biztatóak – közölte a tiszti főorvos.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a már beoltottak védettségük ideje alatti fertőzéséről még nincs pontos adat. Egy már beoltott személy esetében is szükség van a védelmi szabályok további betartására. Az oltóanyag immunitást ad, a beoltott személy nem fog megbetegedni, ezzel a továbbadás esélye is csökken, de a megelőző védelmi intézkedéseken a járvány megszűnéséig nem lehet lazítani.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az elmúlt hétvége védelmi adatait, rendőri intézkedéseit ismertette. Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 496 polgár ellen kellett fellépnie a rendőröknek. A tízezer lakosnál nagyobb településekre érvényes közterületi maszkviselési szabályok megszegése miatt 391 személy ellen alkalmaztak figyelmeztetés vagy helyszíni bírságot a rendőrök, tömegközlekedési eszközökön, illetve azok megállóiban 36 utas szegte meg a szabályokat, kereskedelmi egységekben 69 esetben nem viseltek maszkot a vásárlók. Vendéglátóipari és kereskedelmi egységekben az elmúlt héten nem kellett intézkednie a rendőrségnek.

1443 polgár szegte meg a kijárási tilalom szabályait, ketten a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetét lépték túl, 228 külföldi pedig a magyarországi humanitárius folyosó tranzitállási szabályainak nem tett eleget, eddig 9942 külföldi utas és sofőr ellen kellett intézkedni a korridoron.

A hatósági házi karantén szabályainak betartását 34 001 helyszínen ellenőrizték a rendőrök, az elmúlt héten 5561 új esetet vettek bele a programba, 2215 polgár vállalta az elektronikus ellenőrzés feltételeit.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.