időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Ukrajnában ítélhetik el a csempészet gyanújába keveredett volt MSZP-st

Szemán László János
2021.01.15. 05:45
Ukrajnában ítélhetik el a csempészet gyanújába keveredett volt MSZP-st

Ukrajna nem ajánlotta fel hazánknak a büntetőeljárás lefolytatását Legény Zsolt, az MSZP egykori etikai bizottságának vezetője ellen, akit cigarettacsempészeten kaptak tavaly Kárpátalján. A bűncselekményt elkövetése miatt a politikus komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket szenvedett.

Nem ajánlotta fel Ukrajna hazánknak a Legény Zsolt volt MSZP-s politikus elleni büntetőeljárás lefolytatását, bár jogilag erre lehetőség nyílna – tudta meg a Magyar Nemzet. Így a baloldali párt egykori etikai bizottsági elnöke felett Ukrajnában mondanak majd ítéletet a cigarettacsempészete miatt. Számára kedvező esetben pénzbüntetéssel megúszhatja a bűntett elkövetését, más esetben akár szabadságvesztésre is ítélhetik a nagy mennyiségnek számító csempészcigaretta miatt.

Az szinte biztosra vehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjét meghatározott időre – akár évekre – ki fogják tiltani Ukrajnából. Az ukrán hatóságok a lebukás napján lefoglalták a diplomata-útlevelet lobogtató Legény cigarettacsempészethez használt autóját, majd elkobozták azt.

Legény Zsolt először 2006-ban jutott be a parlamentbe az MSZP színeiben – Fotó: MTI/Kovács Attila

A volt baloldali politikus idehaza sokkal többet vesztett, mint Ukrajnában. Súlyosabban érinti még a gépkocsija elvesztésénél is, hogy itthon visszavonták a diplomata-útlevelét. A külügyi tárca tájékoztatása szerint Legény Zsolt a diplomata-útlevelet pártja kifejezett kérésére kapta meg, a kérés indoklása szerint a kárpátaljai kapcsolattartás céljából. Ezzel azonban súlyosan visszaélt, amikor tetten érték decemberben az ukrán–magyar határon a speciális nyomozók.

A diplomata-útlevél soronkívüliséget biztosít a határátlépéskor, felmutatóját nem lehet megmotozni, mozgásában korlátozni, gépjárművét átkutatni. Nem véletlenül merült fel a politikus lebukása után, hogy akár kapcsolatban lehetett ukrajnai szervezett bűnözői körökkel is. Ám erről egyelőre nincs megbízható információnk.

Az autóban talált nagy mennyiségű cigaretta eredetéről egy helyi portál annyit írt, hogy a dohányáru zárjegye szerint adómentes, mert olyan devizaboltból származik, ami például a repülőtereken működik a becsekkolás utáni területeken.

Emlékezetes, hogy Legény Zsolt azonnal közölte, amikor a határátkelőn félreállították, hogy diplomata, és megtiltotta az autója átkutatását. A Munkácsról kifejezetten a magyar „diplomata” miatt a határra érkező, nyilvánvalóan operatív információkkal rendelkező nyomozók értesítették a magyar konzulátust, ahonnan hamarosan a határra érkeztek akkreditált diplomatáink. A két diplomata hallotta, hogy Legény azt mondta az ukrán nyomozóknak: „Na jó, cigaretta van... az autóban.” Ezzel szemben a botrány kirobbanása után Legény azt hajtogatta a sajtó munkatársainak, nem tudta, hogy cigaretta van az autójában, ám ezt Menczer Tamás külügyi államtitkár azonnal megcáfolta.

Legény Zsolt a diplomata-útlevél mellett elvesztette teljes politikai befolyását is, hiszen erkölcsileg vállalhatatlanná vált a köztörvényes bűncselekmény elkövetésével mindenki számára.

Pedig a pályafutása önmagáért beszél. Jogász végzettségű, és 2006–2010, illetve 2010–2014 között volt az MSZP országgyűlési képviselője, előbb az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak, majd az európai ügyek bizottságának, illetve a fogyasztóvédelmi eseti bizottságnak, valamint a mezőgazdasági bizottságnak volt a tagja. 2010-ben Tornyospálca önkormányzati képviselőjének választották meg, majd betöltötte a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettesi tisztségét, és az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke is volt. Lemondásáig a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.