A számukra megfelelő vakcinát kapják az oltásra várók

Szlávik János szerint az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát választják ki a háziorvosok a gyártói ajánlások alapján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 13. 17:21
SZLÁVIK János; ZAMBÓ Péter
Budapest, 2020. május 14. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa (b-j) a minisztérium vadhúsadományának átadásán a Szent László Kórház főbejárata előtt 2020. május 14-én. Kétezer adag vadhúst, hűtött konyhakész szarvas- és őzkészítményeket adományoztak a koronavírusos betegeket ellátó Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltások eltérhetnek abban, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni: van, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegeknek nem javasolják.

A gyártók óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének – hangsúlyozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiának adott nyilatkozatában szombaton.

 

Szlávik János a közmédiának arról beszélt, hogy a háziorvosok mindenkinek a legmegfelelőbb oltóanyagot fogják kiválasztani
MTI/Koszticsák Szilárd

Az infektológus abban bízik, hogy egyre többen akarnak oltást kapni. A főorvos szerint azért is fontos a védekezés, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra vagy mellkasi nyomásra. A vakcinák ezektől védenek – mutatott rá a szakember.

A főorvos szerint a vakcinák a mutálódott vírusokkal szemben is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal. Ugyanakkor azért is szükség van a védelemre, mert a kórházban lévők száma valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken.

Aki meggyógyul, három hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben – emelte ki a főorvos.

Szlávik János arra is kitért, hogy ritka az ismételt megbetegedés, valamint az sem jellemző, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak az elsőnél.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.