Benkő Tibor: Támogatható a NATO főtitkári javaslatcsomagja

A védelmi tárcavezető szerint hazánk haderőfejlesztési programja összhangban van a NATO képességfejlesztési céljaival.

Munkatársunktól
2021. 02. 18. 20:49
BENK Tibor
Budapest, 2019. június 18. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszél meghallgatásán az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén, az Országházban 2019. június 18-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alapvetően egyetértünk a szövetség hatékonyságának erősítését célzó NATO 2030 kezdeményezéshez kapcsolódó főtitkári javaslatcsomaggal, annak legtöbb elemét támogathatónak tartjuk – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a NATO védelmi minisztereinek videokonferenciáján. A Honvédelem.hu beszámolója szerint a NATO munkaülésén Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarország haderőfejlesztési programja összhangban van a NATO képességfejlesztési céljaival. Szólt arról is, hogy

a kormány folyamatos támogatásának köszönhetően Magyarország a pandémia ellenére is növelni tudja védelmi kiadásait, így hozzájárulva a szövetség kiegyensúlyozott tehermegosztásához.

Benkő Tibor szerint támogatható a NATO főtitkári javaslatcsomagja

A miniszter arra is kitért, hogy

a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsokság elindítása komoly siker nemcsak Magyarországnak, hanem a régió és a NATO biztonságának erősítése miatt is.

A portál beszámolója szerint a kétnapos online tanácskozás kiemelkedő fontosságát az adta, hogy Joe Biden új amerikai elnök kormánya – Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter személyében – első alkalommal képviseltette magát a szövetség magas szintű megbeszélésén. A munkaülés második napján a NATO-műveletek jövőjének kapcsán Szabó István honvédelmi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Magyarország jelentős erőkkel járul hozzá a szövetség nemzetközi szerepvállalásaihoz.

– Magyarország továbbra is elkötelezett a közel-keleti, az afganisztáni, továbbá a Nyugat-Balkán biztonsága iránt. A komoly műveleti tempót tovább erősítve Magyarország növeli jelenlétét a NATO koszovói műveletében – fogalmazott az államtitkár, aki történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy novembertől magyar parancsnoka lesz a küldetésnek. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai nyilatkozatában azt hangsúlyozta: a NATO-nak felkészültnek kell lennie a jövő kihívásaira, amelynek részét jelenti a védelmi, valamint az elrettentőképesség erősítése. Csütörtökön pedig arról tájékoztatott: a NATO afganisztáni missziójának sorsáról nem született végleges döntés, a helyzetet tovább elemzik, de addig is a helyszínen maradnak a szövetséges erők az afgán hadsereg támogatására. A katonai szervezet ugyanakkor az iraki misszió kibővítése mellett foglalt állást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.