Halálos jégbaleset is történt a fagyos napokon

Csak a szerencsén múlott, hogy az elmúlt napok jeges-fagyos napjain egyetlen halálos tragédia történt Magyarország befagyott állóvizein. A Balatonnál és a Velencei-tó mellett a rendőrök figyelmeztetése ellenére is a jégre mentek az emberek.

Végh Attila
2021. 02. 17. 12:55
ORFK Jégveszély
A jégen tartózkodás veszélyeire figyelmeztet a rendőrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vízimentők Országos Szakszolgálatának (VOSZ) elnöke szerint csak a szerencsén múlott, hogy egy kisebb balesettel megúszták az elmúlt hét végén a Balaton déli partján a jégtorlaszra rámerészkedő vakmerő turisták. A balatoni önkéntes mentők és a rendőrség is folyamatosan figyelmeztette az embereket, veszélyes a jég, tilos rámenni, de sokakat nem állítottak meg sem a hírekben elhangzott figyelmeztetések, sem a helyszíni tiltások.

Vészhelyzet a jégen

Bagyó Sándor, a VOSZ vezetője által közzétett videóban jól látszik, a Siófoknál vészhelyzetbe került férfi mentésére rohanó nő alatt is beszakadt a Balaton jege. Ha ez nem a déli part fél méteres vízmélységében történik meg, kettős tragédia is lehetett volna az esetből. A Magyar Nemzet információi szerint a Balatonnál akkora volt a tömeg, hogy a parton szolgálatot teljesítő rendőrök és polgárőrök hiába figyelmeztették és terelték ki egy szakaszon a jégre merészkedőket, ötven méterrel arrébb már megint többtucatnyian tették kockára az életüket. A szakértők szerint a megfagyott vízfelület alatt a víz hőmérséklete fagypont körüli. Ezen a hőmérsékleten az emberi szervezet pár perc alatt lehűl. Ha a víz nemcsak derékig ér, hanem mélyebb, és valaki teljes testével a jég alá kerül, azonnali szívleállást okozhat a hidegvíz-sokk.

A Velencei-tónál is tilos volt a jégen tartózkodni. Ott egyenletesebben fagyott meg a vízfelület, ezért nemcsak a kíváncsi kirándulók, hanem a korcsolyázók és a magukat az erős szélben siklóernyővel vontató sportolók is jégre mentek. Egy korcsolyázó a parttól száz méterre szakadt be, alig tudott kimászni. A gárdonyi rendőrkapitányság munkatársai segítettek a bajba jutott férfi kimentésében, majd leparancsoltak mindenkit a jégről. A korcsolyázók csak addig tartották be a tiltó szabályt, míg a rendőrök a parton voltak, amint egy másik helyszínre kellett mennie a hatóság embereinek segítséget nyújtani, azonnal visszamentek a jégre. A Magyar Nemzet információi szerint egy szabálysértés miatt feljelentett férfi azzal védekezett, a járványveszély miatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt nincs más sportolási lehetősége, ezért kockáztatta meg a tudomása szerint sekély vízfelület felett keletkezett jégen a korcsolyázást.

Kúszva kell menteni

A Tata környéki tavaknál sem volt jobb a helyzet, pedig ott még a város vezetői is kimentek a hétvégén a parti sétányokra, hogy személyesen próbálják jobb belátásra bírni a jégre merészkedőket. A korcsolyázni vágyók csak akkor értették meg, hogy komoly a veszély, amikor itt is beszakadt a jég egy férfi alatt. A férfinak az volt a szerencséje, hogy a parton voltak a közeli rendőrkapitányság és tűzoltóság munkatársai is, akik a tó befagyott felszínén kúszva közelítették meg a sérültet, majd a partra vitték. A kihűlt férfit mentő szállította kórházba. A figyelmeztetés azonban itt sem volt hatásos, még február 17-én reggel is voltak, akik rámerészkedett a tatai Öreg-tó jegére, amikor az már erősen olvadt.

A tatai Öreg-tó jege is beszakadt a tilosban korcsolyázók alatt
Forrás: Facebook

Vékony a jég a sportoláshoz

A rendőrség figyelmeztet: jégre menni kizárólag ott szabad, ahol a helyi önkormányzat erre területet jelölt ki, amely alkalmas korcsolyázásra vagy egyéb téli sportokra. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 1-2 centiméter vastagságú jég nem alkalmas a sportolásra, a jégnek legalább 10-12 centiméter vastagnak kell lennie. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos végkimenetelük is lehetnek. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a most hétvégi enyhülést újabb hidegfront követheti, megint befagyhatnak az állóvizek, de a jégvastagság nem fogja elérni a biztonságos mértéket.

Halálos merülés

A Heves megyei Apc külterületén egy bányatóban életét vesztette egy, a jégbe lyukat vágó, a jég alá lemerülő 33 éves sportoló. A tapasztalt búvár többször merült már jég alá, most viszont egyedül, biztosítás, felszínen rögzített biztosítókötél nélkül merült le. Utóbbi azért lett volna életmentő, mert jelezte volna a búvárnak, merre van a lék. A Széleskő-bányató medre húsz méter mély, sziklafalak veszik körül. A víz hőmérséklete az átlagosnál is hidegebb volt, a jég is olyan vastagra hízott, hogy szerszám nélkül nem lehetett áttörni. A búvár a mélyben eltévedhetett, nem találta meg a kijáratot, a levegője elfogyott és megfulladt. A hatvani rendőrkapitányságot a lemerülést véletlenül végignéző kirándulók értesítették, hogy két óra is eltelt, és nem látták a búvárt. A tűzoltók mentőegysége nyolcméteres mélységben találta meg a férfi holttestét. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.

A jégen tartózkodás veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Fotó: Police.hu

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.