Halottasházi botrány: nincs politikai felelős

Egyelőre nincs politikai felelőse a szentendrei halottasházi botránynak. A szivárványkoalíció által támogatott polgármester és a kormányhivatal ma közösen tart ellenőrzést a létesítményben, hogy megszüntették-e az ott korábban tapasztalt jogszabálysértő körülményeket. Az sem dőlt el, indul-e nyomozás az ügyben, erről február 8-ig dönthet a rendőrség.

2021. 02. 01. 8:49
null
Ha nem szüntették meg a jogsértő körülményeket a létesítményben, bírság várhat az önkormányzatra Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halottasházi botrány nyomán senki sem vállalja a politikai felelősséget Szentendrén. A szivárványkoalíció támogatta polgármester, Fülöp Zsolt a Pest Megyei Kormányhivatalra mutogat, ám ez nem zavarja abban, hogy hétfőn a hivatal szakembereivel közösen ellenőrizze a Hadházy-féle felkavaró videó kapcsán a városi köztemetőt.

„Elfogadta Fülöp Zsolt polgármester javaslatát a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatala a szentendrei ravatalozó működésének közös ellenőrzésére. Az ellenőrzésre február 1-jén, hétfőn kerül sor” – olvasható a város honlapján. A polgármester Tarnai Richárd kormánymegbízottnak írt levelében kezdeményezte, hogy „az önkormányzat mint tulajdonos és a kormányhivatal mint a temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat ellenőrizni jogosult hatóság, a jövőben közösen folytasson le ellenőrzést”. E kitétel jelzi, hogy Fülöp Zsolt továbbra is a kormányhivatalra mutogat a vele egy platformon lévő Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által kirobbantott botrány miatt.

A felelősségáthárítás már csak azért is érthetetlen, mivel az év végi igazgatási szünet előtt, december közepén a járási hivatalok vezetői külön felhívták a polgármesterek figyelmét, gondoskodjanak előre arról, ne legyen fennakadás a különböző önkormányzati, így a kegyeleti szolgáltatásokban. Fülöp Zsolt polgármester most mégis úgy tesz, mintha tulajdonosként semmilyen felelőssége nem volna a köztemetőért, pedig a szolgáltatás minőségének és megfelelő ellátásának a rendszeres ellenőrzése a szolgáltatást kiszervező tulajdonos önkormányzatnak a kötelessége.

Mint arról beszámoltunk, Hadházy január 8-án hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán egy felkavaró jeleneteket tartalmazó videó elérhetőségét. A filmet a köztemető halottasházában rögzítette valaki okostelefonnal: koporsóban lévő, egymásra helyezett halottak, illetve egy hiányos öltözetű holttest látható a képkockákon. Hadházy szerint vélhetően covidos halottakról van szó, és szerinte az egészért a kormány felelős.

Ha nem szüntették meg a jogsértő körülményeket a létesítményben, bírság várhat az önkormányzatra
Fotó: Kurucz Árpád

Müller Cecília a szakminiszter jelzésére azonnali ellenőrzést rendelt el, Tarnai Richárd kormánymegbízott utasítására pedig azonnali ellenőrzést tartott a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatala. A szakemberek egyebek mellett megállapították, hogy az elhunytak nem a koronavírus áldozatai voltak. A szentendrei önkormányzat – mint a temető tulajdonosa és egyben a temetkezési vállalkozó megbízója – szintén ellenőrzést tartott.

A kormányhivatal határozatban utasította a temetőt üzemeltető céget a jogszabálysértő körülmények megszüntetésére. Ma kiderül, hogy ennek eleget tett-e Szentendre, ellenkező esetben bírság várhat a temetőt működtető baloldali önkormányzatra.

Január 8-a óta a járási hivatal egyébként már kétszer is végzett célellenőrzést a temetkezési vállalkozónál, a polgármesteri hivataltól függetlenül.

A botrányos videó nyilvánosság elé tárása miatt rémhírterjesztés gyanújával tett állampolgári feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította, szerintük nem bűncselekmény a politikus tette. Az még nem dőlt el, hogy lesz-e egyáltalán nyomozás az ügyben. A szentendrei rendőrkapitányság feljelentéskiegészítés részeként február 8-ig vizsgálja, történt-e bűncselekmény, a videó készítője például többet is elkövethetett. Így akár még rémhírterjesztés vagy képmással való visszaélés is szóba jöhet, az esetleges polgári perről nem is szólva, hiszen akciójával kárt okozott a temetkezési vállalkozónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.