Hazánkba látogat Andrej Babis cseh kormányfő

A kétoldalú tárgyalások legfőbb témája a koronavírus-járvány elleni védekezés, elsősorban az oltási kampány lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 03. 14:38
null
A magyar kormányfő Andrej Babis cseh miniszterelnökkel Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországra látogat pénteken Andrej Babis, cseh kormányfő, akit Orbán Viktor miniszterelnök fogad majd – erősítette meg az erről szóló prágai sajtójelentéseket Havasi Bertalan, Andrej Babis pedig a Twitteren jelentette be a látogatás hírét.

A kétoldalú tárgyalások legfőbb témája a koronavírus-járvány elleni védekezés, elsősorban az oltási kampány lesz.

A cseheket kiemelten érdeklik azok a tapasztalatok, amelyeket Magyarország a Szputnyik V orosz vakcinával szerzett, illetve a bamlanivimab gyógyszer, amelyet a magyarok az Egyesült Államokból szereztek be, és Csehország is rendelt már belőle – közölték Prágában.

A Lidovky.cz hírportál értesülései szerint a cseh kormányfő járványügyi szakértők kíséretében érkezik Budapestre, akik között Roman Prymula volt egészségügyi miniszter, a kormányfő járványügyi szaktanácsadója is jelen lesz.

A cseh és a magyar szakértők három munkacsoportban fognak tanácskozni az oltási folyamatról, a vakcinák elismeréséről és a Covid–19 betegség gyógyításáról.

Csehországban egyelőre csak az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják. Szakértői körökben és a médiában azonban erősödnek a hangok, melyek szerint szükség lenne más vakcinákat is kipróbálni, megvenni. Babis kedden jelentette be, hogy Csehország az amerikai Eli Lilly gyógyszergyártól már megrendelte a bamlanivimab nevű készítményt, amelyet a szakértők nagyon hatékonynak tartanak. Roman Prymula több ízben is úgy nyilatkozott, hogy Prágának mérlegelnie kellene az orosz Szputnyik V vakcina beszerzését is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.