időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

„Az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek”

Magyar Nemzet
2021.03.18. 19:39
„Az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek”

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelentette be csütörtökön, hogy a kormánypárt elhagyja az Európai Néppártot (EPP). A lépésre két héttel azután került sor, hogy a fideszes képviselők a néppárt Európai Parlamenti frakciójából már kiléptek.

Az EPP-ből való távozás lényegében az első politikai lépés ahhoz, hogy a Fidesz az uniós parlamentben és az európai porondon egyaránt újfajta szövetségesekkel működjön együtt.

Pár hete Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök egy publicisztikájában azt írta: „A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

Magas szintű kormányzati forrásaink szerint immár „nem az a kérdés, hogy mi fog történni, hanem hogy mikor” – hangoztatva, hogy

az említett jobboldali együttműködésben a magyarok mellett az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek.

– Vannak ezenkívül olyan pártok, amelyek bár meghatározók, még a jobboldalon belül is vitát váltanak ki. Közülük sokan nem véletlenül vannak egymástól különböző európai pártban – fogalmazott a helyzetet jól ismerő forrásunk, aki szerint az említett hármas – a Fidesz, a Liga, a Jog és Igazságosság – között nincsenek lényegi politikai véleménykülönbségek, együtt tudnak működni egymással. A további szereplőkkel való (a spanyol Vox, az Alternatíva Németországnak, a francia Nemzeti Tömörülés, az osztrák Szabadságpárt, illetve az Olasz Testvérek ) kooperáció viszont már felvet kérdéseket.

Középtávú együttműködés mint lehetőség?

Arról nem is beszélve, hogy a jobboldali együttműködés létrejötte az Európai Néppártot is mozgásra kényszerítheti. – Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a néppárt a közeljövőben tovább tolódik a baloldal és a liberálisok felé. De ez közel sem biztos. Mi van akkor, ha a néppárton belül azok az erők kerekednek felül, akik a pártot jobbközépre kormányoznák vissza? – latolgatta fideszes forrásunk, annak a lehetőségét is felvetve, hogy

középtávon akár a jobbközép néppárt jobboldali szövetségeseként is működhetne a Fidesz részvételével alapított jobboldali együttműködés.

Utóbbi a néppárt szűkülő európai mozgásterét is növelhetné. – Ezt a lehetőséget sem érdemes teljesen kizárni – fogalmazott. A néppárti-jobboldali együttműködésbe viszont a mindkét oldalon egyaránt „vitás megítélésű” pártok közül számos nem férne bele.

Annyi bizonyos, hogy a Fidesz saját álláspontja heteken belül ismertté válhat, ezt irányozta elő a pártcsaládból való csütörtöki kilépés is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.