Bajban van Portik! Újabb leszámolások miatt nyomoznak

Négy, az 1990-es években elkövetett merénylet miatt indított nyílt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, mind a négyhez kapcsolódhat Portik Tamás, aki jelenleg két gyilkosság miatt kapott 28 évnyi fegyházbüntetését tölti.

2021. 03. 08. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kriminalisztikai bombát robbantott a PestiSrácok, amikor hétfőn beszámolt arról, hogy egy sor, az 1990-es években történt merénylet körülményeit kezdte vizsgálni nyílt eljárásban a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügyekben közös, hogy a lap szerint valamennyi Portik Tamáshoz köthető.

Portik Tamás a büntetés-végrehajtási intézet tárgyalótermében a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben.
Fotó: HírTV Riasztás

Tavaly decemberben Ibolya Tibor a Magyar Nemzetnek adott interjúban kifejtette, büszke a Portik Tamással kapcsolatos, korábban már döglött ügynek számító eljárásokra, mivel megítélése szerint ezekben a proaktív ügyészi munka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a holtpontról kimozduljon a nyomozó hatóság, és így ezzel a bűnszervezettel szemben eredményeket lehessen felmutatni.

A főügyész jelezte azt is, hogy hamarosan további leszámolásos ügyekben lehet előrelépés.

 

A PestiSrácok most az ORFK-tól kapott információt osztott meg. Eszerint az alább részletezett ügyekben rendelték el a nyílt nyomozást.

Muskovics Gyula meggyilkolása

Muskovics Gyulát, aki a ’80-as években együtt ült a tököli fiatalkorúak börtönében Portikkal, egy ismeretlen férfi 1995 júliusában lőtte agyon a fővárosi Zugligeti úton, az esküvője előtt egy nappal, menyasszonya szeme láttára. A bérgyilkos a cseh gyártmányú Skorpió minigéppisztolyt eldobta.

Sokan az éjszakában Seres Zoltánt hozták összefüggésbe a merénylettel, mivel állítólag egy időben a Tahitótfaluban 1999-ben meggyilkolt vállalkozó hencegett azzal barátai előtt, hogy ő volt a gyilkosság felbujtója, tettesként pedig egy ukrán bűnözőt nevezett meg. Azonban az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás 1997-es videóvallomásában arról beszélt: egyik ismerőse azt mesélte, hogy

„ez a marha Portik részegen azzal dicsekszik kint az USA-ban, hogy ő lövette le Muskovicsot”.

Boros Tamást nem sokkal a videóvallomása után 1998-ban felrobbantották az Aranykéz utcában
Fotó: MTI

Boros úgy vallott, az éjszakában azt beszélték, az Energol-vezér „Kistököli” nevű embere húzta meg a ravaszt. Boros szerint Muskovics halála után a több száz millió forintos vagyona Portiké lett, a meggyilkolt maffiózó alvilágbeli szerepét pedig az Olasz gúnynevű bűnöző vette át.

Ismert, Borost aztán Portik végeztette ki Jozef Roháčcsal, amiért 13 év fegyházat kapott jogerősen.

Naji Awadot felrobbantották

Boros Tamás beszélt a Muskovics Gyula után néhány hónappal Budapesten meggyilkolt jordán pénzváltóról is.

A pentitó szerint az 1995. szeptember 19-én, a fővárosi Práter utcában, saját autójában felrobbantott Naji Awad Portikék pénzváltójaként működött haláláig.

Boros úgy tudta, hogy az olajüzletekből befolyt százmilliókat Portikék átváltották valutára, amelynek egy részét külföldi bankszámlákra helyezték el, másik részéből pedig a külföldről – Oroszországból és Szlovákiából – érkező olajszállítmányokat fizették ki. Boros szerint Naji Awad halála előtt eltűnt a rendszerből 500 millió forint, s emiatt a jordán és Portikék összevesztek. Ennek az ügynek az aktáját is leporolták.

A gyilkosság módszere, a robbantás Roháč egyik kedvelt módszere volt.

Rálőttek a halnagykereskedőre

Nyílt nyomozás zajlik a T. Pál halnagykereskedő ellen elkövetett támadás ügyében is.

A Portikot fiatalkorában felkaroló férfibe a saját házánál, 1996. november 21-én lőtt bele kilenc golyót a bérgyilkos. T. Pál túlélte.

A PestiSrácok szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a meghiúsult merényletre Portik Tamás adott utasítást az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Jozef Roháčnak. A támadást sokáig Portik volt testőrének, Salihi Meadnak tudták be, hiszen az albán gengszter elismerte a rendőröknek, hogy ő fenyegette meg telefonon a támadás előtti napokban a sértettet, másrészt a helyszínen is ott volt. Azonban korábbi forrásunk szerint Mead szerepe a Fenyő-merénylethez hasonlóan ebben az esetben is az volt, hogy tévútra vigye a nyomozást, és elterelje a figyelmet a valódi elkövetőről.

Bomba H. Istvánnak

Bombával ölték volna meg H. Istvánt, aki súlyos sérülésekkel, de túlélte a támadást. Az NNI most elővette ezt a merényletet is. A Gyüre-gyilkosság végrehajtásával gyanúsított K. Gábor a kecskeméti maffiaügy fővádlottja, Radnai László szerint „a helyszínt és az elkövetőt biztosította egyes bűncselekményeknél.” A volt keresztapa a Prisztás-, a Fenyő- és a H. István (Prisztás örököse)- ügyet nevezte meg. Utóbbiról a Prisztás-ügy nyomozati iratai szerint Radnai annyit mondott, H. István elárulta neki: véleménye szerint Portik robbantatta őt fel, mivel a merénylet előtt a közelben látta K. Gábort, Portik emberét. A merénylet oka az lehetett, hogy H. István rájöhetett, Portik van a Prisztás-gyilkosság mögött. Ami aztán a bíróságon be is igazolódott; Portik 15 évet kapott jogerősen Prisztás József lelövetéséért.

Portik ellen jelenleg is több per folyik. Így felbujtóként vonják felelősségre a Fenyő-gyilkosság ügyében, valamint az ügetőhajtó, Lakatos Csaba meglövetése miatt is bíróságon felel. Ugyanakkor meggyanúsították, hogy fiatalkori cimboráját, Gyüre Józsefet ő lövette agyon K. Istvánnal.

 

A főügyész előre jelezte

Magyar Nemzet: – A Fenyő-gyilkosság tárgyalási szakban van, így általánosságban kérdezem: lát olyan régebbi, akár leszámolásos ügyet a vezetése alatt álló terület illetékességi körében, amely hamarosan munkát adhat az ügyészeknek?

Ibolya Tibor főügyész: – Erre azt tudom mondani, hogy a már korábban említett bűnszervezettel kapcsolatban korántsem tisztázódott még minden kérdés, vannak még fehér foltok a történetben. A nyomozó hatóság tagjaival és a kollégáimmal együtt azon vagyunk, hogy ez mihamarabb megváltozzék. Érdemes lesz figyelni az ezzel kapcsolatos híreket. (Részlet Ibolya Tibor fővárosi főügyész lapunknak 2020. december 12-én adott interjújából)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.