Hazai adatok bizonyítják a védőoltások hatásosságát

Az idősotthonokban élők 82 százalékát már beoltották, ennek köszönhetően 96 százalékkal kevesebben fertőződtek meg közülük, és a gondozottaknál drasztikusan lecsökkent a kórházi kezelést igénylők, valamint az elhunytak száma is – mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos tudatta azt is, hogy Magyarországon koronavírusban elhunytnak a járvány kezdete óta az tekintjük, aki igazoltan fertőzött, akkor is, ha a halál oka közvetlenül nem maga a fertőzés volt.

Veres László István
2021. 03. 31. 13:15
null
Bátonyterenye, 2021. január 10. Megkapja egy lakó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a bátonyterenyei Nógrád Megyei Ezüstfenyõ Idõsek Otthonában 2020. január 10-én. Nógrád megyében is elkezdõdött a védõoltások beadása a nagy létszámú idõsotthonok lakói és dolgozói számára. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkinek óriási egyéni felelőssége van ezekben a napokban a járvány mérséklésében. Csak akkor nem fertőződünk meg, ha betartjuk azokat a korlátozó szabályokat, amelyeket egyének és csoportok rendre megszegnek – hangsúlyozta Müller Cecília. A tiszti főorvos egy nagyon szomorú adatot közölt: az elmúlt napon rekordszámú, 302 beteg hunyt el a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Hozzátette:

a brit vírusmutáns egész Európát, így hazánkat is nagyon megviseli. Az egészségügyi dolgozók rettentően sokat dolgoznak, nekünk pedig kötelességünk tehermentesíteni őket.

Müller Cecília beszámolt róla, hogy az előző 24 órában 6700 új fertőzöttet regisztráltak, 12 346-an vannak kórházban és csaknem 1500-an szorulnak gépi lélegeztetésre. – Abban reménykedünk, hogy fegyelmezettséggel és a vakcinációval le lehet laposítani a járványgörbét. Beszámolt arról, hogy már több mint kétmillióan kaptak legalább egy oltást, ezzel a lakosság átoltottsága meghaladta a húsz százalékot. – Ez egy nagyon nagy eredmény – jelentette ki, hozzátéve: a tegnap érkezett 250 ezer első adagos Szputnyik V vakcinát az NNK bevizsgálja, ezt követően bevethető lesz. A szakember fontosnak nevezte, hogy

elkezdődik a pedagógusok, köznevelésben dolgozók oltása is. Kiemelte: az oltási sorrend ettől nem változik, de ha lehetőség van rá, akkor egyéb kiemelt kockázati csoportokat is oltanak.

Emlékeztetett, hogy már a honvédség oltóbuszai is járják az országot, Nógrád után Komárom-Esztergom megyében segítenek az immunizációs program végrehajtásában.

– Az oltóbuszokhoz is csak a regisztrált, időpontra hívott páciensek menjenek oda. Akiknek nincs időpontjuk, azok ne álljanak be a sorba – kérte a tiszti főorvos.

Közölte: az eddig regisztrált 65 év felettiek 78 százalékát már beoltották, de egyre több új regisztráló is van. Míg az első járványhullám során az idősotthonokban élők rendkívül érintettek voltak, mára 82 százalékuk átoltott. Elmondta, hogy

novemberhez képest márciusban 96 százalékkal kevesebb gondozott, és 92 százalékkal kevesebb dolgozó fertőződött meg, miközben az országban 38 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Az összfertőzötteken belül a bentlakásos szociális intézményekben élők aránya tíz százalékot tett ki novemberben, tavasszal pedig 0,4 százalékot. Koronavírus-fertőzöttség miatt kórházi ápolásra novemberben idősotthonok lakóinak 15-20 százaléka, márciusban pedig csupán három százaléka szorult. A halálesetek száma 86 százalékkal csökkent novemberhez képest, míg országosan 14 százalékkal emelkedett.

– Ezek az adatok a védőoltások hatásosságát és eredményességét bizonyítják – szögezte le Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos kitért rá, hogy a háziorvosok szakmai vezetői elkészítették az útmutatást arról, hogy milyen sorrendben oltsák be a regisztrált, krónikus betegeiket. Ebben az életkor mellett többféle szempontot is mérlegelnek. Szólt arról is, hogy Magyarország továbbra is folytatja az AstraZeneca-oltóanyag felhasználását, mert azt az Európai Gyógyszerügynökség biztonságosnak ítélte. A Janssen-vakcinákból első körben – az ígéret szerint – 81 600 adag várható április második felében. Müller Cecília elmondta:

Magyarországon koronavírusban elhunytnak a járvány kezdete óta az tekintjük, aki igazoltan fertőzött, akkor is, ha a közvetlen halálok nem maga a fertőzés volt.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden összesen 739 esetben intézkedtek a rendőrök. Megjegyezte:

tegnap az M3-as metrópótló autóbuszon egy 22 éves, Budapesten élő szlovák állampolgár a felszólítás ellenére sem volt hajlandó maszkot viselni, ezért szóváltásba keveredett a buszvezetővel, akit le is köpött. A férfit a rendőrök előállították és eljárást indítottak ellene.

Elmondta azt is, hogy Pécsen egy nyitva tartó fodrászatban négy vendég tartózkodott maszk nélkül, ezért az üzletet 19 napra bezáratták. Szintén Pécsen egy panziót zárattak be hat hónapra, mert kilenc személynek kiadtak egy szobát, ahol születésnapi bulit tartottak. Kiss Róbert hozzátette: a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt az előző napon 445 személlyel szemben kellett fellépni. Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók harminc alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 7858 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 55 287 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4689-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.