Komplex stratégia készül a koronavírus kutatására   

A koronavírus teljesebb körű megismerésére – köztük a post-covid szindróma vizsgálatára – indul kutatás-fejlesztési program.

Munkatársunktól
2021. 03. 22. 11:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírussal foglalkozó Nemzeti kutatási fejlesztési program kidolgozásáról egyeztetett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, és Mándl József akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke

– számolt be róla hétfőn a távirati iroda. Mint írták, az új típusú koronavírus okozta megbetegedések megelőzésével, korai diagnosztikájával és gyógyításával kapcsolatos kihívások minden eddiginél hangsúlyosabbá tették az orvostudomány kutatásainak szükségességét és a klinikai vizsgálatok szerepét.

A kutatásban részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, az egyetemi klinikák, a megyei kórházak, összességében az egész magyar egészségügy.

A miniszter szándéka, hogy a Nemzeti kutatási fejlesztési program szakmai komplex stratégiát jelöljön meg a Covid–19 vírus és az újabb mutációk által okozott megbetegedések és szövődmények kutatási irányaira.

– A szakmai program válaszokat keres például arra, hogy mi tesz egyes embereket érzékennyé a tünetek tartós fennmaradására.

Azt is vizsgálja, hogy kiváltanak-e a SARS-CoV-2 és a vírusmutánsok okozta fertőzések krónikus szív-, idegrendszeri, daganatos vagy más szervi betegséget – ismertették, hozzátéve: a program tartalmazza a vírus és a mutációk biológiájának meghatározását, az emberi szervezetbe, sejtekbe való bejutásának mechanizmusát, a vírusszaporodást, az emberi szervezet válaszreakcióját, a kialakuló szervkárosodásokat és a hosszú távú következményeket.

A közleményben arra is kitértek, hogy

a program kiemelten kezeli a gyógyulás, a felépülés lépéseit, a rehabilitációt, illetve vizsgálja a betegek egy részében különbözően kialakuló tartós tünetegyüttest.

– Ide illeszkedik a post Covid–19 szindróma kutatása is, amelynek szakmai protokollját az emberi erőforrások minisztere iránymutatásával a napokban dolgoztak ki az érintett országos intézetek és szakmai kollégiumi tagozatok – tudatták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.