Portik Tamás azt sem tudta, melyik tárgyalásán van

Perújítási eljárásban ítélkeznek Portik Tamás felett a Fenyő-gyilkosság egyik vélt felbujtójaként, ám a volt olajos vállalkozó abban a hitben volt, hogy Boross Tamás Aranykéz utcai felrobbantatása miatti ítéletét vizsgálják felül.

2021. 03. 02. 12:08
null
Portik Tamást zárt hírközlési láncon keresztül vett részt a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben Forrás: hírTV Riasztás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban rettegett Portik Tamást kilenc éve fogták el a terrorelhárító kommandósok, ám azóta jelentősen leromlott a nimbusza. Ahogy egyre több és több bűncselekményt róttak a terhére, úgy vesztette el a fonalat is az egyre csak előkerülő, még a budapesti bandaháború idején – 1996 és 1999 között – történt gyilkosságok, emberölési kísérletek rendszerében. Erre legutóbb múlt csütörtökön volt példa, amikor is

másfél év után ébred rá, hogy nem Boross Tamás felrobbantatása, hanem Fenyő János meggyilkoltatása miatt folyik ellene a perújítási eljárás.

A Hír TV Riasztás című bűnügyi műsorának ma esti adásában idézik fel Portik hirtelen felriadását és szembesülését a valósággal.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, múlt csütörtökön a járványveszélyre, valamint Portik fokozott őrzésére hivatkozva a bíró, a vád és a védelem is börtönbe vonult a Gyárfás Tamás ellen folyó büntetőügy legutóbbi tárgyalási napjára. A Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében folyó bizonyítási eljárást a sajtó képviselői és a hallgatóság zárt láncú kamerarendszeren keresztül követhette a fejleményeket a Fővárosi Törvényszék épületéből. A Fenyő János meggyilkoltatása miatt 2019. telén indult perben eddig Gyárfás Tamás kihallgatása zajlott, ám az szerdán befejeződött, így Portik Tamás kihallgatása következhetett a bizonyítási eljárásban.

Portik Tamás a büntetés végrehajtási intézet tárgyalótermében a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben
Fotó: hírTV Riasztás

A vád lényege szerint Gyárfás Tamás előbb Tasnádi Pétert bízta meg, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, amit Tasnádi el is vállalt, még az előleget is felvéve, ám nem teljesítette a megbízást. Erre Gyárfás – így a vádhatóság – Portik Tamást bujtotta fel Fenyőt megöletésére, s Portik Jozef Roháccsal agyon is lövette a médiamogult. Rohác egyesített ügyben felelt Fenyő megölése és az Aranykéz utcai robbantás miatt – amelyben Boross Tamás és három járókelő vesztette életét – amiért jogerősen életfogytiglani fegyházat kapott. Az egyesített perben vádlott volt Portik is, akit az Aranykéz utcai merénylet felbujtásával vádoltak, végül azonban mindössze Boross meggyilkoltatásáért ítélték 13 év fegyházra, ám a Fenyő-ügynek akkor nem volt vádlottja.

A Gyárfás Tamás szerepét 2017-től újravizsgáló nyomozás során felmerült új bizonyítékok alapján vádolták meg Portikot is felbujtással, ám az ő esetében a Büntetőeljárásról szóló törvény értelmében perújítást rendeltek el a fent részletezett egyesített ügy Fenyő-gyilkosságra vonatkozó részében. A perújítást aztán célszerűségi okból egyesítették a Fővárosi Törvényszéken a Gyárfás Tamás ellen indult perrel.

A per során Portik érdekes átalakuláson ment keresztül „A Prisztás József és Boross Tamás meggyilkoltatása miatt 28 éves fegyházbüntetését töltő Portik korábban hajléktalannak tűnő külsővel, és megtört embert játszva sokkolta az őt ismerőket, a csütörtöki tárgyalásra azonban főnixmadárként újjászületve jelent meg: frissen borotválva, rövid hajjal, összeszedetten és a a maga lehengerlő modorában tért vissza harcolni a vádak ellen” – jellemzi a Riasztás a jelenlegi Portik Tamást.

Idézünk egy figyelemre méltó jelenetet Portik csütörtöki kihallgatásáról: Portik úr, kérem, fáradjon az emelvényre! Kíván vallomást tenni? – kérdezte Póta Péter bíró. Semmilyen vallomást… Kérdésekre nem válaszolok. Azt el kívánom mondani, hogy engem nyomatékosan megkértek – Drobilics Gábor és rendőrök – hogy keressem fel többek között Princz urat, Gyárfás urat, további embereket, és adjam a szájukba, mintha közük lenne bűncselekményekhez. Továbbá a beszélgetésekről legyen hangfelvétel. Jelezném, hogy manipuláltak és hiányosak a hangfelvételek. A bűncselekményt nem követtem el. Ennek igazolásaként arra kérem tisztelettel a bíró urat, hogy kérje ki az Amerikai Egyesült Államoktól, hogy 1997-ben mikor léptem be az országba. Sem az évben, sem azt követően nem voltam Magyarországon – mondta erre a vádlott.

Bár az nem derült ki, hogy kik és miért manipulálták a felvételeket, de ezzel Portik az egykori bűnözői mentorára, a már halott Drobilich Gáborra és a „rendőrségre” tolta a Princz Gábor egykori bankvezér és Gyárfás Tamás csőbehúzását. Mindenesetre a meglepő vallomás Gyárfás Tamásnak kedvezhet.

Gyárfás Tamás (a fotón háttérben Zamecsnik Péter védő) számára kedvező lehet Portik Tamás „csőbehúzásról” szóló vallomása
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Portik Tamás ellen jelenleg három eljárás folyik párhuzamosan, ebből kettő a bíróságon. Ezt azonban a jelek szerint már Portik maga sem tudja követni. A közte és a bíró között lezajlott alábbi párbeszéd ezt bizonyítja.

– Elhangzott a Boros Tamás ellen elkövetett bűncselekmény, amit nem követtem el. Ez ügyben tisztelettel kérem, hogy a Miros Kastannal – akiről azt sem tudom, hogy kicsoda, életemben nem találkoztam vele, ugye az ő vallomása miatt lettem elítélve – kérem, hogy engedélyezze részemre, hogy szembesítsenek vele! Hogy bizonyíthassam az ártatlanságomat – vetette fel Portik. Erre a bíró a következőképpen reagált: „Ugye nem keveri össze… mi nem azt a részét tárgyaljuk az eljárásnak, ami a Boross sértett sérelmére vonatkozik, mi a Fenyő-ügyet tárgyaljuk”.

– Ezért kérdeztem meg, bocsánat! Azt hallottam, hogy a perújítás arról szól, hogy… – így Portik.

– Abban az eljárásban az ügyészség több vádpontban emelt önnel szemben vádat, illetve a jogerős ítélet szerint több cselekményt érintett a jogerős ítélet. De a Fenyő-ügy kapcsán a jogerős ítélet az ön cselekvőségét sem vádirati szinten, sem jogerős elítéltetés szintjén nem érintette. Mi a Fenyő-ügyet tárgyaljuk, nem a Boross-ügyet – tisztázta a bíró.

– Jó, azt sem követtem el. Jó, ennyi, elnézést kérek akkor! – fogalmazott az egykori olajvállalkozó.

Megdöbbentő, de Portik azt hitte, hogy a Boross-ügyben is folyik ellene eljárás.

A következő tárgyalási napon, április 20-án, a nyelvészeti szakértő és a hangtechnikusok által rendbe hozott hanganyagot hallgatják meg.

Öt ügy, egy főszereplő

Portikot az ellene folyó eljárások száma zavarhatta össze. Két gyilkosság – Prisztás József és Boross Tamás meggyilkoltatása – miatt elítélték, kettő miatt bíróságra jár, és egy nemrégiben indult ellene. A Fenyő-ügyben ha bizonyítást nyer a vád, Portik akár életfogytiglani fegyházat is kaphat, mivel Boross Tamás mellett Fenyő János halála miatt is felelnie kell, a két áldozat pedig minősítő, ítéletet súlyosító kitétel. Ugyanakkor ott van még a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni gyilkossági kísérlet, amely miatt Tanyi György jogerősen 11 év fegyházat kapott, ám felbujtóként a napokban hoznak ítéletet Portikkal szemben. Mindezeken túlmenően Portikot a minap gyanúsították meg azzal, hogy agyonlövette egykori, gyerekkori bűnözőtársát, Gy. Józsefet – ez az ügy még nyomozati szakaszban van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.