Trükközik a számokkal a balos szigetszentmiklósi polgármester

A takarékosságot az önkormányzati dolgozókon kell kezdeni – jelentette be március 18-án Nagy János, Szigetszentmiklós baloldali polgármestere, aki az önkormányzatban és az intézményekben dolgozók jutalomkeretét csökkentette le majd a felére. Mindeközben nagy összeget lapátol a bizottságokba.

Magyar Nemzet
2021. 03. 18. 14:33
Nagy János, polgármester
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spórolás – ez a jelszava Nagy Jánosnak, Szigetszentmiklós baloldali támogatottságú polgármesterének, aki most kezdte el magyarázni a 2021-es költségvetés részleteit. Arról a költségvetésről van szó, amelynek tervezetével kapcsolatban nemrég a város történetében eddig példátlan szavazati arány született. A 14 képviselőből egyetlen egy nem nyilvánított véleményt, a többiek a következőképpen vélekedtek: a polgármester, az LMP-s alpolgármester, a jobbikos és az MSZP-s képviselő (négy szavazat) támogatta, viszont a DK, a Momentum és a Fidesz–KDNP (kilenc szavazat) ellenezte. Ennek ellenére hatályba lépett.

Nagy János polgármester sok mindenről egy személyben döntött
fotó: Magyar Nemzet-archív

A költségvetésről Nagy úgy nyilatkozott, az önkormányzati kiadások csökkentésére van szükség, de szerinte nem volna helyes, ha ez a lakosságot terhelné, ezért az önkormányzati dolgozókon kezdi a megszorításokat.

A gyakorlatban ez az azt jelenti, hogy az önkormányzat és az intézmények dolgozóinak jutalomkeretét kilencről öt százalékra vette le. Ez a jutalmazottaknak jelentős csökkenés, a városnak viszont elhanyagolható megtakarítás ahhoz képest, hogy mennyi megy ki a bizottságokra.

Szigetszentmiklós utóbbiak tekintetében is rekordot döntött, ugyanis a magyarországi városok közül itt működik a legtöbb, kilenc bizottság, amelyekben a képviselők mellett 44 külsős tag kapott helyet. A bizottsági posztok leosztásában is sikerült országos rekordot felállítania a baloldali városvezetésnek: Ladányi Sándor egyszerre két bizottságnak is – a városüzemeltetésinek és a közbeszerzésinek – elnöke, ráadásul úgy, hogy egy korábbi céges felügyelőbizottsági hibája miatt a bíróság eltiltotta a cégvezetéstől.

Januárban takarékossági döntésként kommunikálta a polgármester azt is, hogy elmozdította posztjáról Jószai Attila DK-s alpolgármestert – a kormányhivatal azóta kimondta, hogy jogsértő módon. A Fidesz–KDNP-frakció még az önkormányzat megalakulásakor felvetette, hogy felesleges két főállású alpolgármester megbízása, de Nagy János ragaszkodott ehhez a felálláshoz, hogy aztán Jószaitól egyszemélyi döntéssel megváljon. Ezzel csaknem 11 milliót takarít meg az önkormányzat. Függetlenül attól, Jószai elbocsátásának ügye vélhetően a kormányhivataltól a bíróság elé kerül, a Fidesz-frakció felvetette, hogy a jelenleg 800 ezer forint havi fizetéssel főállású alpolgármesterként dolgozó LMP-s Jaksa-Ladányi Emmát is szerződtesse az önkormányzat inkább társadalmi megbízatású tisztségviselőként. Azzal kalkuláltak, hogy korábban, a fideszes városvezetés alatt a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíja 359 ezer forint volt. A felvetésre azonban egy hete nem érkezett válasz.

Szigetszentmiklóson tehát egyelőre marad a drága főállású alpolgármester és a rekordszámú bizottság rekordszámú taggal. Közben a költségvetésben a következőket látni:

a civil szervezetek támogatása 9 millióról 2,5 millióra,

a sport szervezetek támogatása 36 millióról 27 millióra,

a kulturális egyesületek támogatása 4,5 millióról 2,36 millióra,

az egyházak támogatása gyülekezetenként 400 ezerről 200 ezerre,

a helyi tévé és rádió támogatása 100 millióról 50 millióra,

a nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása 9 millióról 4,8 millióra, a sportegyesületek utánpótlás képzésének támogatása 10,8 millióról nullára, a turisztikai desztinációs menedzsment 14,5 millióról 6 millióra csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.