Visszakozni kényszerül a szadai polgármester

A régóta helyben lakókat is felháborította a Pintér Lajos polgármester által elrendelt változtatási tilalom Szadán. A döntés értelmében három hónapig senki nem építhet semmit. A községvezető a károsultakkal is tárgyalt, akik a tilalom feloldását szeretnék elérni, ellenkező esetben kártérítést kérhetnek, amibe belerokkanna az önkormányzat.

2021. 03. 12. 7:07
null
Pintér Lajos, Szada polgármestere. Fotó: Facebook / Pintér Lajos - Szada Nagyközség polgármestere
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy a közfelháborodás hatására Pintér Lajos, Szada polgármestere kénytelen módosítani az építési változtatási tilalomról szóló rendeletét. Mint azt lapunk megírta, a községvezető március 6-án, szombaton tette közzé a helyi építési szabályzat (hész) módosításait, amelyek érvénybe lépéséig – három hónapig – változtatási tilalmat rendelt el. Ez azt jelenti, hogy nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, valamint más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani. Ez számos ingatlantulajdonost lehetetlen helyzetbe hozott, a helyieken kívül azokat is, akik nemrég telket vásároltak, és építkeznének.

A felháborodás tüzét tovább szította, hogy lapunk kiderítette: a polgármester telkeit a döntés nem érinti. Két, Zalagyöngye utcai telekről van szó, az egyiket a községvezető eladta, és azon hatlakásos társasház épül, a másik pedig továbbra is a tulajdonában van.

Pintér Lajos, Szada polgármestere Fotó: Facebook

Az önkormányzat honlapján azóta megjelent egy rendelettervezet, amelyben az áll: „a változtatási tilalom hatálya a falusias lakóterületbe és a kertvárosi lakóövezetbe tartozó azon ingatlanokra terjed ki, amelyek művelési ága az ingatlan-nyilvántartás szerint kivett beépítetlen terület”. Hozzátették: a lépést az indokolja, hogy az önkormányzatnak nem célja a rendelettel érintett övezetben a jelenleg már beépített ingatlanok esetében is megakadályozni a változtatások végrehajtását.

A probléma viszont az, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997-es törvényben foglaltak szerint a változtatási tilalom elrendelése csak építési övezetekre lehetséges – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő építészszakértő.

Hozzátette: törvényileg nem lehetséges szétválasztani az ingatlanokat aszerint, hogy azok beépítettek vagy beépítetlenek. A szakértő szerint ezzel csak a már helyben lakókat próbálja lecsendesíteni a polgármester.

Lapunk úgy tudja, hogy a károsultak azt szeretnék, hogy az önkormányzat vonja vissza a változtatási tilalmat. Csütörtökön délelőtt a polgármester egyeztetésre hívta az érintetteket, annak eredménye ma derülhet ki.

– Ilyen átfogó változtatási tilalom bevezetése egyik napról a másikra példátlan az önkormányzatiság történetében. A szadai önkormányzat belerokkanhat a kártérítési perekbe. Ráadásul a fürdővízzel a gyereket is kiöntik, hiszen számos családot fosztanak meg az otthonteremtési programok nyújtotta lehetőségektől

– értékelt lapunknak Vécsey László, a Fidesz–KDNP térségi országgyűlési képviselője, Szada korábbi polgármestere. Hozzátette: a Zalagyöngye utcai társasházépítés pedig álságossá és hiteltelenné teszi a polgármester érveit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.