Elkezdődött a Citadella megújítása

A zöldfelület a másfélszeresére, húszezer négyzetméterre nő a megújuló Citadellán. Az erődfalon belül egy új, több mint hatezer négyzetméteres közpark lesz. Tó, kávézó és egy 35 méter magas, magyar zászló is várja majd a látogatókat. Több helyen új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb, szabadabb és természetközelibb lesz. Létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan élvezni lehet majd az egyedülálló panorámát. Az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítás készül. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. közleményéből kiderül: a hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd most megkezdett megújítása 2023-ig tart.

Magyar Nemzet
Forrás: Várkapitányság2021. 04. 22. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az építkezés előkészítése a Citadella területének az állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött, számos izgalmas történelmi emléket hoztak felszínre a szakemberek. Előkerültek a föld alól római és török kori érmék, a XIX. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító, első világháborús légvédelmi ágyútalp. A leletek biztonságba helyezése után kezdődhettek meg az egykori erőd építési munkálatai” – írja a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a közleményében.

Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú erőd felújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése. A Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A Citadella és közvetlen környezete kiemelt kormányzati beruházás keretében, Fodor Gergely kormánybiztos irányításával születik újjá a következő években.

A munka 2022-ig tartó első ütemében elvégzik az erőd külső falainak a rekonstrukcióját és a belső udvarának a rendbetételét. A munkálatoknak köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére, húszezer négyzetméterre nő a megújuló Citadellán. Az erődfalon belül egy új, több mint hatezer négyzetméteres közpark lesz, amelyben tó, kávézó és egy 35 méter magas, magyar zászló is várja majd a látogatókat.

Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

Az erődön több helyen új átjárók nyílnak majd, így nyitottabb, természetközelibb lesz, mint korábban. A falak átvágásával a kiegyezés utáni népharag fűtötte, 1899-ben megkezdett bontás most szimbolikusan folytatódik, így szabadabbá válik az erőd, és a Gellért-hegy két oldala között is egyszerűbb lesz az átjárás. Az erőd keleti oldalán egy látványos lépcsősort alakítanak ki, aminek a segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt.

Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

Új kilátóteraszokat is kialakítanak, ahonnan a Citadellára látogatók a jövőben élvezhetik majd a különleges panorámát. Az északi bástyáról az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg az ágyútorony épületének a tetőteraszáról a Margit-szigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre lehet rálátni.

A második ütemben, az ágyútoronyban több mint 1700 négyzetméteren, a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos, vonzó és inspiráló állandó kiállítás készül a Szabadság bástyája címmel. A kiállítás 2023-ban lesz majd látogatható.

Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A most megkezdett munkálatok idején az erőd körüli sétány és a Szabadság-szobor előtti terasz nem lesz látogatható. A hegy tetejére a Gellért tér felől kerülőúton lehet felérni, amelyet az ösvények, hegyi utak elágazásánál kihelyezett tájékoztató táblák mutatnak majd. Az egyedülálló panoráma az autóparkoló melletti, északi kilátópontról továbbra is élvezhető lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.