időjárás 13°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Gulyás Gergely: Az a kérdés, Németország jogállam-e

Munkatársunktól
2021.04.08. 13:46
Gulyás Gergely: Az a kérdés, Németország jogállam-e

– Elsősorban Németországnak kell arra válaszolnia, hogy ott jogállamról beszélünk-e vagy sem. A szólásszabadság alapvető érték – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a Hertha BSC német labdarúgóklub pusztán azért mondott fel azonnali hatállyal a kapusedzőjének, Petry Zsoltnak, mert az vállalta a véleményét.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban. Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez az eset okot adna annak életbe léptetésére az ügy kapcsán – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: egyetért Petry Zsolt véleményével. Utóbbi a lapunknak adott interjúban úgy vélte, Gulácsi Péter focista a Család az család kampányban vállalt nyilvános szerepvállalásával, a gyermeket akaró azonos nemű párokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Petry hozzátette, hogy a nemzeti oldal képviselőjeként elvárná a másik oldaltól, hogy meghallgassa az övéhez hasonló álláspontokat is.

Mint korábban megírtuk, petíció indult Petry Zsolt és a szólásszabadság melletti kiállásra.

Mi, magyar újságírók a demokrácia, a sajtó- és véleményszabadság elkötelezett hívei vagyunk. Éppen ezért állunk ki ezen alapértékek mellett, a normalitás mellett, tiltakozunk a Hertha BSC igazolhatatlan és aljas eljárása ellen, és teljes támogatásunkról biztosítjuk Petry Zsoltot” – írta a kezdeményezés oldalán az azt elindító Bayer Zsolt. A petíciót azóta számos médium – köztük a Magyar Nemzet, a Demokrata, a Hír Tv és a Mandiner – több tucatnyi újságírója írta alá, továbbá számos közéleti személyiség, például Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is.