Karácsony emberének szervezete már a baloldali polgármestereket is vegzálja

A momentumos Soproni Tamás nem várt helyről kapott támadást, ugyanis a lakhatási válsággal kampányoló A Város Mindenké (AVM) csoport erős kritikát fogalmazott meg vele szemben. Ami azért is érdekes, mert AVM vezéralakja Misetics Bálint a főpolgármester lakhatási és szociális ügyekért felelős főtanácsadója. Többször bizonyságot nyert, hogy a lakhatás megoldásának kérdésében ellentétek alakultak ki a baloldali összefogásban. Az Airbnb ügyében nem pártszínek dominálnak, hanem a tulajdonosok érdekeit védők és a bérleti díjak erőszakos lenyomására törekedők csoportja feszül egymásnak.

2021. 04. 07. 14:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Terézváros önkormányzatának szabályozási terve a lakhatási válságra nem ad választ, hiszen nem korlátozza a lakások turisztikai célú hasznosításának egy évi maximális napszámait kellő mértékben; a hatodik kerületet vezető polgármester, Soproni Tamás nem él a lehetőséggel, hogy hosszú távon csökkentse vagy mérsékelje a lakásbérleti díjakat. Mi, a Stop Airbnb! kampányban részt vevő szervezetek többet várunk a fővárosi önkormányzatoktól. A lakás nem szálloda, hanem a méltó élet feltétele” – írta közleményében A Város Mindenkié (AVM) csoport,

erős nyomás alá helyezve Soproni Tamás momentumos polgármestert. Misetics Bálint főpolgármesteri tanácsadó szervezete, szövetségüket figyelmen kívül hagyva éppen a fővárosi baloldal egyik polgármesterébe rúgott bele. Amíg Karácsony Gergely az olcsó lakhatás pártján áll, addig minden jel szerint Soproni ebben a kérdésben más érdekeket tart szem előtt.

Misetics Bálint és Karácsony Gergely

Ezért szembeszállt az AVM törekvéseivel, amely beszántaná a belvárosi turizmus egyik alappillérét. Ám nem minden momentumos hátszelű polgármester áll a helyi lakástulajdonosok pártján, Pikó András, Józsefváros polgármestere közösségi oldalán támadt rá Sára Botondra, aki közösségi oldalán tényekre alapozva fejtette ki, hogy Józsefvárosban jóval olcsóbban lehet lakást kiadni, mint másutt.

„A kerület egyre vonzóbbá vált a családok és befektetők számára is. Az eredmények magukért beszéltek, és korábbi rossz hírét levetkőzve, a kerületet mindenhol jó példaként emlegették. Ennek köszönhetően a kerületi ingatlanok értéke fokozatosan növekedett és az albérletárak is versenyképesek voltak más belvárosi kerületekhez hasonlóan.

Egy most közzétett tanulmány szerint azonban a korlátozó intézkedések tavaly márciusi bevezetése óta Budapesten tíz százalékkal emelkedtek az albérletárak, kivéve a VIII. és IX. kerületben. A baloldal pusztítása megtette a hatását, már nem olyan vonzó a városrész, mint korábban” – írta Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere. Amíg Sára Botond a kerületi lakók érdekeit védte, addig Pikó András saját Facebook-oldalán üdvözölte azt, hogy Józsefvárosban csökkennek a lakhatás költségei.

„Van olyan, magát felelősnek mondó politikus, aki a jelenlegi katasztrofális magyarországi lakhatási helyzetben azon lamentál, hogy túl keveset kell fizetni az albérletekért?” – tette fel a kérdést Pikó András, Sára Botond bejegyzése után. A hangulatkeltő poszt arra nem tért ki, hogy a polgármester hogyan kívánja megvédeni azokat a józsefvárosi lakástulajdonosokat, akik magas piaci áron vásárolták meg ingatlanjaikat, akár kiadásra vagy éppen saját használatra. Ráadásul Pikó Andrást a Momentum jelölte polgármesternek és a fővárosi Momentum frakcióban foglal helyet. Ami az ügyet érdekessé teszi, hogy Pikó munkássága szöges ellentéte Soproni Tamás frakciótársa ezen elképzeléseinek. Pikó nézeteit nagyban befolyásolja az, hogy volt kampányfőnöke és munkatársa Udvarhelyi Tessza szintén A Város Mindenkié csoport vezéralakja.

Pikó András és Udvarhelyi Tessza

Tehát az underground civilek mennek szembe a helyi lakosok érdekeivel, úgy tűnik, ez a kérdés törésvonalat okoz a baloldalon is, a belvárosi polgármesterek többsége nem partner a budapesti turizmus ezen ágának beszántásában.

Sára Botond polgármestersége alatt nem szociális, hanem lakossági kérdésként viszonyult a rövid távú lakáskiadáshoz. A kormánypárti politikus a lakókra bízta, hogy társasházukban engedik-e ezt a fajta tevékenységet, vagy sem. Ahol zavarta a lakókat, ott megtiltotta a társasház, ahol kulturált keretek között működött, ott engedélyezték. A politika közvetlenül nem szólt bele a döntésbe. Ezzel szemben a AVM erőszakos politikai nyomást gyakorol az önkormányzatokra, a lakóközösségekre, továbbá a fővárosi turizmusra.

„A rövid távú szálláshelyek szabályozásával kapcsolatban még tavaly nyáron kértük ki a lakók véleményét. A legtöbben azt hangsúlyozták: nem önmagában azzal van gond, ha valaki turistáknak adja ki a lakását, hanem azzal, ha azok nem tartják magukat a közösségi együttélés szabályaihoz.” – írta Soproni Tamás közösségi oldalán. A Momentum politikusa Sára Botondhoz hasonlóan rendeletbe foglalja, hogy a lakáskiadóknak emellett a társasház engedélyét is be kell szerezniük, a bejáratnál fel kell tüntetniük a regisztrációs számukat, kötelesek kifüggeszteni a társasház házirendjét angol nyelven.

„Alapesetben Terézvárosban 0 napra engedélyezzük a rövid távú szálláshelykiadást, de aki a fenti szabályoknak megfelel, és nem érkezik rá a lakóközösségből panasz, az akár 365 napig is nyitva tarthatja az ajtaját a vendégek előtt. Nem célunk ellehetetleníteni a rövid távú szálláskiadást, de a fentiek értelmében végre érdemi eszközünk van azokkal szemben, akik magasról tesznek arra, hogy a lakóközösség milyen problémákkal szembesül a vendégeik miatt.”

- szögezte le Terézváros polgármestere, akinek döntése szembe megy az AVM törekvéseivel. Soproni hozzátette: a tervezetet folyamatosan egyeztetik a szomszédos VII. kerülettel, hiszen a cél az egységes szabályrendszer kialakítása a belvárosban, és a most elfogadott tervezetet a terézvárosiak is véleményezhetik még a végleges elfogadás előtt.

Mint a Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a fővárosi önkormányzat épületében találkoztak azok a szervezetek, amelyek a rövid távú szállás-helykiadás (Airbnb) ellen kampányolnak. Az ügyben azonos álláspontja van A Város Mindenkié csoportnak, a Habitat for Humanity Magyarországnak és az Utcáról Lakásba Egyesület képviselőinek, akik azt szeretnék, hogy magánlakást turisztikai célra csak évi harminc napra legyen szabad kiadni. A megbeszélésre meghívták a kiadó ingatlanok magántulajdonosait képviselő Airbnb Szövetséget, a Felelős Szálláskiadók Szövetségét, a Magyar Apartmankiadók Egyesületét, valamint a Felelős Magánszálláshely-kiadók Egyesületét.

Karácsony álláspontja az, hogy a lakbérek szélsőséges emelkedése sok budapestinek tette megfizethetetlenné a lakásbérlést, és ehhez a lakások szálláshellyé alakítása is hozzájárult. A baloldali városvezetés szerint helyes és indokolt a magánlakások turisztikai célú hasznosításának korlátozása.

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke szerint a főpolgármester úgy tekint a magánlakás-kiadásra, mint egy szociális kérdésre. Nem veszi figyelembe ennek az iparágnak a turizmusra és a gazdaságra gyakorolt hatását.

– Tavaly kétmillió vendégéjszakát töltöttek el magán- és egyéb szálláshelyeken a hozzánk látogatók, milliárdos összeget hagyva itt budapesti költéseik során. Gondolok a múzeumokra, a szórakozóhelyekre és a városnéző túrákra. Ezekről a bevételekről lemondana a főpolgármester – nyilatkozta korábban lapunknak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke arra reagálva, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és szociális ügyekért felelős tanácsadója, Misetics Bálint az Airbnb-lakások felszámolásában látná a budapesti lakhatási gondok megoldását. Az egyesület elnöke is részt vett a főpolgármester által kezdeményezett egyeztetésen. Schumicky szerint az évi harmincnapos engedély adózásügyileg sem megoldható, hiszen év közben nem lehet adózási formát váltani, továbbá, ha már szociális megközelítésből nézzük a kérdést, az engedélyezett harminc napra nem lehet utcára tenni az albérlőket.

Kijelenthető, hogy ha megvalósulna A Város Mindenkié csoport javaslata, az az Airbnb-piac teljes beszántását jelentené.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.