Ma küldik ki az sms-t az eddig be nem oltott pedagógusoknak

Folyamatos a lakosság oltása, már több mint hárommillióan kaptak oltóanyagot, és közel 1,3 millió fő már a második oltásán is túl van. Ma kapják meg az sms-t azok a pedagógusok, illetve a köznevelési intézményekben dolgozók az oltásról, akik nem jelentek meg eddig az oltópontokon. Galgóczy Ágnes, az NNK osztályvezetője arra figyelmeztet: akkor is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, ha valaki már megkapta a vakcinát.

Magyar Nemzet
2021. 04. 14. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt huszonnégy órában 3597-tel nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 731 675 főre módosult a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 285, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 265 főre emelkedett – ismertette a napi adatokat Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Elmondta, 10 364 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1204-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ami jelenleg 435 344 főt jelent. Folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, amely jelenleg 272 066 fő. Galgóczy arról is beszélt, hogy a 14. héten Magyarországon összesen 35 413 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, és ez körülbelül 13 ezerrel kevesebb, mint az azt megelőző héten.

Az osztályvezető ismertetése szerint a fertőzötteknél az átlagéletkor nem változott, ez továbbra is 46 év, és a nemenkénti eloszlás is ugyanaz maradt: a fertőzöttek 53 százaléka nő és 47 százaléka férfi hazánkban.

– A járvány kezdete óta a 40–49 éves korosztályba tartozik a fertőzöttek 23 százaléka, az 50–59 évesekhez tartozik a 17 százaléka és 16 százalékuk a 30–39 éves korcsoportba sorolható – mutatott rá Galgóczy Ágnes. Jelezte, az elmúlt héten az új esetek közel 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát pedig Pest megyében diagnosztizálták. Borsod-Abaúj Zemplén, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt heti fertőzöttek hat százalékát azonosították, a legalacsonyabb arány Zala megyében van, ahol mindössze két százalék volt a fertőzöttek aránya. – Országosan 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, megyékre lebontva Komárom-Esztergom megyében 45, Budapesten 37, Tolna megyében 36, Pest megyében pedig öt százalékos a csökkenés a 13. heti adatokhoz képest – tette hozzá. Galgóczy Ágnes ismertette, Magyarországon az oltást már 3 037 023-an megkapták, közülük 1 290 709 fő már a második oltásán is túl van.

Sms-ben értesítik a még be nem oltott pedagógusokat arról, hol és mikor kaják meg a vakcinát
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Ezzel a lakosság 30,7 százaléka már kapott oltást, míg az uniós átlag 15,8 százalékon áll – hívta fel a figyelmet az osztályvezető, aki arról is beszélt, hogy

ma kapják meg az sms-t azok a pedagógusok, valamint bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak megjelenni az elmúlt két héten zajlott oltási programban.

– Őket oltópontokra fogjuk irányítani és Pfizer-vakcinában részesítjük. A kórházi oltópontokon is tovább folytatódik a lakosság oltása a megérkezett Pfizer- és a rendelkezésre álló Szputnyik V oltóanyaggal. A háziorvosok is folytatni tudják az oltások beadását, AstraZeneca-vakcinát kapnak majd – tájékoztatott az osztályvezető. Galgóczy Ágnes leszögezte:

Magyarországon minden elérhető vakcina hatásos és biztonságos, és az oltás elmaradása sokkal nagyobb kockázattal jár, mint az oltással együtt járó reakciók.

Újságírói kérdésre elmondta, bármelyik oltásnál előfordulhat, hogy valaki a vakcináció után megfertőződik, de az oltás a töredékére csökkenti a súlyos betegség lehetőségét.

– Természetesen a védőoltás beadása után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat, azaz a kézmosást és a maszkviselési kötelezettséget – jelezte, majd arra figyelmeztetett,

kifejezetten vigyázniuk kell azoknak, akik súlyos krónikus alapbetegségben szenvednek, így a fertőzés szempontjából kockázati csoportba sorolhatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.