időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Már korábban letartóztatták az újbudai köhögős koldust

Magyar Nemzet
2021.04.12. 17:59
Már korábban letartóztatták az újbudai köhögős koldust

Lakossági bejelentések érkeztek több médiához is, hogy az újbudai piac és a mellette levő pláza környékén egy agresszív koldus riogatta az embereket. A panaszosok szerint a kéregető erőszakos volt, követte a jól öltözött polgárokat, rángatta a ruháikat. Nem viselt arcot védő maszkot, s aki nem adott neki pénzt, azokra szándékosan ráköhögött. Az eset még márciusban történt, de a zaklatott polgárok csak egy internetes közösségi oldalon nyilvánosságra hozott felhívás, és az az alapján készült híradásokat követően tettek említést a történtekről. A Magyar Nemzet információi szerint több panaszos eleinte azt hitte, véletlen esetről lehetett szó.

A híradásokat követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitányságának körzeti megbízottai az elmúlt hétvégén adatgyűjtést végeztek a környéken. Az egyenruhások által beszerzett információk szerint a 31 éves budapesti L. Dezső volt az erőszakos, köhögős koldus.

A férfi nem volt ismeretlen az újbudai rendőrök előtt, pár hete, március 23-án már egyszer elfogták, akkor egy fiatal nő kezéből az utcán kitépte mobiltelefonját és megpróbált elfutni a zsákmánnyal.

A lopással gyanúsított férfit a rendőrök pár perccel a lopást követően a személyleírás alapján elfogták, őrizetbe vették, azóta letartóztatásban van.

A telefontolvajt még márciusban elfogták a rendőrök, mára kiderült, ő lehet a köhögős koldus
Fotó: Police.hu

A szándékosan másokra köhögés miatt eddig nem érkezett bejelentés a XI. kerületi Rendőrkapitányságra. A hatóság akkor tudja elbírálni, hogy történt-e szabálysértés vagy bűncselekmény, ha valaki konkrét feljelenést tesz. Egyelőre csak arra van bizonyíték, hogy

a férfi rendszeresen megszegte a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések kötelező közterületi maszkviselésére vonatkozó szabályát, pedig a kerület szociális gondozói őt is rendszeresen ellátták egészségügyi maszkokkal.

Molnár Gábor adatvédelmi és közbiztonsági szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a rendőrség csak abban az esetben tud eljárni a köhögős kéregetővel szemben, ha a közösségi oldalakon panaszkodó sértettek személyesen is panaszt tesznek az őket ért sérelem miatt az illetékes rendőrkapitányságon. A rendőrségnek kötelessége eljárni a tudomására jutott jogsértések esetén, amit ebben az esetben is meg fognak tenni, ám ehhez elengedhetetlenül szükség van a tények hivatalos ismeretéhez, azaz a tanúvallomásokhoz. A közösségi oldalakon, illetve ezek alapján a bulvármédiában megjelent hír nem elég bizonyíték egy újabb büntetőeljárás elrendeléséhez. Ha a rendőrség minden, a social- és bulvármédiában megjelent bűneset valóságtartamát megvizsgálja, csak akkor indít nyomozást, ha százszázalékosan bizonyosságot nyer a jogsértés.