időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Összefogással a környezeti bűnözés ellen

Forrás: police.hu
2021.04.16. 09:05
Összefogással a környezeti bűnözés ellen

A nemzeti környezeti biztonsági munkacsoport célja a környezeti bűnözés elleni hatékony küzdelem.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által vezetett, a Belügyminisztérium (BM) belső biztonsági alapjából finanszírozott projekt keretében április közepén megalakult munkacsoport kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezet- és természetvédelemnek. A megállapodás aláírói nyilatkozatot tettek arról, hogy fokozzák az együttműködést a hulladékokkal elkövetett jogellenes cselekményekkel, a vizek szennyezésével, a növényvédő szerekkel elkövetett visszaélésekkel, illetve a védett természeti területeket és a biológiai sokféleséget, kiemelten a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokat károsító magatartásokkal szemben. A munkacsoportban az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság vesz részt.

Helyszínelő rendőrök egy ipari környezetszennyezés miatt indított eljárásban
Fotó: Police.hu

A munkacsoport feladata egy nemzeti végrehajtói stratégia megalkotása, információcsere, illetve szakmai konzultációs fórum biztosítása, valamint célzott, több hatóság munkáját érintő műveletek megszervezése. A kezdeményezés kiemelt jelentőségét az adja, hogy a környezeti bűnözés – biodiverzitás, a természeti erőforrásokat és a környezet minőségét károsító bűncselekmények – elleni küzdelmet az Európai Unió 2018 óta prioritásként kezeli. Ezek mára a legjövedelmezőbb bűncselekményi formák közé tartoznak, szervezett bűnözői csoportok zsebelnek be milliárdokat a veszélyes hulladékok megsemmisítéséért, közben a fiktív tevékenység mögé bújtatva, környezetszennyező módon szabadulnak meg a szeméttől.

Az elkövetőkkel szemben kiszabható büntetési tételek azonban meg sem közelítik a többi, nagy haszonnal járó bűncselekmények büntetési tételeit, vonzva ezzel a szervezett bűnözői csoportokat. E folyamat új megközelítést kíván a hatóságok részéről, mely az utóbbi években egyre több szakmai tanulmányban jelent meg. Ezek hatására az Interpol 2014-ben hirdette meg a Nemzeti környezeti biztonsági munkacsoport (National Environmental Security Taskforce – NEST) programját, amelynek hazai kialakíthatóságát 2017-ben kezdte el vizsgálni a rendőrség környezeti bűnözés elleni egysége.

A magyarországi munkacsoport alakuló ülését 2021 májusára tervezik a részt vevő szervezetek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.