Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Hszü Ning-seng (Xu Ningsheng), a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást. A legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti campus tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum a régióban egyedülálló módon egy új kínai–magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten.

Magyar Nemzet
2021. 04. 27. 18:50
null
Palkovics László aláírta Fudan Hungary Egyetemről szóló megállapodást Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás szerint a Fudan Hungary Egyetem a felsőoktatási intézmények közötti egészséges versennyel, neves külföldi professzorok tevékenységének becsatornázásával támogathatja a magyar felsőoktatás képzési színvonalának növelését. A fejlesztés révén a magyar fiatalok számára is nyitott, korszerű képzés valósulhat meg Budapest új, diákvárosi-egyetemi városrészében, folyamatosan szélesedő kínálattal és növekvő hallgatói létszámmal.

A Fudan Hungary Egyetem egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatóknak oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére. Az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel.

Mint lapunk megírta, a Fudan egyetem magyar és európai diplomát ad majd ki és a gazdasági, bölcsészet- társadalom-, természettudományi – mérnöki és orvosi karokon ötszáz oktatótól hat-nyolcezer hallgató tanulhat majd.

Palkovics László aláírta Fudan Hungary Egyetemről szóló megállapodást
Fotó: Havran Zoltán

A kínai egyetemmel való kapcsolatok 2014-ig nyúlnak vissza, 2019-ben pedig már elindult a Corvinus Egyetemmel közös gazdasági képzése is Magyarországon. A felek a megállapodásban rögzítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli városkapu fejlesztési programmal, annak terveivel nem állítható szembe. A beruházás az eredeti kormányzati szándékoknak és a Fővárosi Önkormányzattal egyetértésben elfogadott döntésnek megfelelően valósulhat meg, együttműködve a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal is.

A hazai baloldal hevesen tiltakozott a projekt ellen: szerintük a Fudan Egyetem elveszi a helyet a magyar hallgatóktól. Azonban Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai minisztérium helyettes államtitkára ezt cáfolta: a Fudan-projekt nem veszélyezteti a Diákváros programban megépülő, 8-12 ezer főt befogadó kollégiumi szállást. További tervek vannak egy nagy közösségi térről, valamint a Diákvároshoz kapcsolódó további innovációs, kutatási funkciót betöltő épületekről is. Hankó Balázs elmondta: a kritikák alaptalanok, a terület elég nagy az összes beruházás számára. Ez a komplex fejlesztés így együtt jelentősen növeli majd Magyarország versenyképességét.

Múlt héten a fővárosi, illetve a IX. kerületi önkormányzat tiltakozásáról Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetések eddig is folytak, csak most lett belőle politikai ügy, és a campus nem vesz el helyet a kollégiumoktól.

– Mi megyünk tovább, mert ez a fővárosiak érdeke. Ma ez egy lerobbant ipari környezet, ezt szeretnénk felújítani, átalakítani, és lesz egyetem és kollégium is – szögezte le Palkovics László.

A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény mintegy 4500 oktatója több mint harmincezer hallgatót tanít, kimagasló kutatási teljesítménnyel büszkélkedhet. Jelentős tudománydiplomáciai siker, hogy a Fudan elsőként Magyarországon indít külföldi helyszínű saját képzést. A magyar és közép-európai hallgatók így Budapesten tanulva szerezhetnek diplomát a világ legjobbjai közé tartozó elitegyetemen. Magyarország regionális tudásközponttá válhat, az intézmény újabb munkahelyteremtő beruházókat, vállalati kutatás-fejlesztési központokat vonzhat hazánkba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.