Tehetséggondozó kollégium indul Fehérváron

Egy online demo előadással mutatkozott be Székesfehérváron a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szombaton délelőtt. Nevével ellentétben azonban nem egy kollégiumról, hanem egy tehetséggondozó programról van szó, melyről így nyilatkozott a főigazgató: ahol a közoktatás véget ér, ott kezdődik az MCC – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu.

Forrás: feol.hu - mediaworks2021. 04. 10. 18:03
null
Azok a fiatalok, akik úgy érzik, hogy a közoktatásnál többet szeretnének, az MCC a megoldás Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székesfehérváron, a Király sor 30. szám alatt, a Grand Inkubátorházban kezdi meg működését az 1996 óta működő tehetséggondozó program, a Mathias Corvinus Collegium, melynek célja a magas szintű tehetséggondozás az adott korosztályok legtehetségesebb diákjainak. Ma már az általános iskola 5. osztályától vehetnek részt a Fiatal tehetség program (FIT) keretein belül a jelentkezők, de középiskolás, egyetemi, posztgraduális és egyéb speciális programokra is jelentkezhetnek a fiatalok. Szalai Zoltán főigazgató szombati, fehérvári sajtótájékoztatóján számolt be a részletekről: a szeptemberben 5. osztályba lépő általános iskolások jelentkezését április 15-től augusztus 30-ig, a középiskolások jelentkezését pedig június 13-ig várják.

– Azok a fiatalok, akik úgy érzik, hogy a közoktatásnál többet szeretnének, az MCC a megoldás, hiszen programja ott kezdődik, ahol a közoktatás véget ér – világított rá a főigazgató.

– Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvárra érkezik, hiszen ez a városi és városkörnyéki általános és középiskolás fiataloknak is nagyon jó lehetőségeket kínál számos tematikában – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, hangsúlyozva: – A szülők pontosan tudják, hogy a fiatalok energiáit lekötni komoly kihívás, ami igaz a szellemi energiákra is. S noha lehet akármennyire jó egy közoktatás rendszere, az nem mindenkit tud teljes mértékben lekötni. Fontos, hogy akiben van egyéb tehetség is, adjuk meg a lehetőséget, hogy akár szombaton is azzal foglalkozhasson, hiszen akkor is azt teszi, amit szeret.

Máshogy, más körülmények, más társak, nevelők között új ingerek érik, s kinyílik számukra egy másik világ

– tette hozzá a polgármester, ezúttal szülőként is megszólalva. Szavaihoz csatlakozott Östör Annamária, a székesfehérvári képviselet vezetője: – Az oktatáson túl tervezünk olyan programokat is, amelyekkel a városlakókat szólítjuk meg. Az MCC oktató gárdája országosan, nemzetközileg elismert színvonalú, így egészen biztos, hogy mindenkinek élvezetes programokat tudunk majd biztosítani.

Azok a fiatalok, akik úgy érzik, hogy a közoktatásnál többet szeretnének, az MCC a megoldás
Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert

Sipos Viktória a Fiatal tehetség program kapcsán elmondta: a felső osztályba járó gyerekeket célozza meg a program.

– Elsősorban élménypedagógiai alapú foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket.

Kéthetente vannak kontaktkurzusok, amikor csapatban találkoznak a program résztvevői. Ezek a szombati napok ugyan intenzív oktatást jelentenek, mégis sok játékkal fűszerezik azokat a tanárok. Hiszünk abban, hogy a közösség formálja a személyiséget, így a kurzusokon kívül, illetve azok szünetében is támogatjuk a kapcsolatépítésüket. Korosztályoknak megfelelő foglalkozásokat szervezünk a pénzügyi tudatosságtól kezdve a környezetvédelmen át az íráskészség fejlesztéséig számos témakörben. Fontos kiemelni, hogy később nem lehet csatlakozni a programhoz, így a jelentkezésre most van lehetőség.

Szabó-Bakos György, a középiskolás program helyi vezetője pedig hozzátette: a tanuláson kívül tanulmányi kirándulások, közösségépítő programok is lesznek a gyerekeknek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.