Elképesztő: 66 milliárdot ér a konstancai heroin

Utcai forgalomban mintegy 190 millió eurót ér a konstancai kikötőben magyar nyomozók közreműködésével lefoglalt 1452 kilogramm afganisztáni, nagy tisztaságú heroin.

2021. 05. 21. 14:33
null
Koper kikötőjéből indult és Budapestre, a Keresztúri út egyik bérelt raktárába érkezett fóliaszállítmányban találta meg a drogkereső kutya a 67,5 kilogrammnyi heroint, ami 730 kilogrammos iráni szállítmány része volt Fotó: ORFK Forrás: NNI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak mennyiségre, hanem értékre is óriási fogást hajtott végre Konstanca tengeri kikötőben a román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT). Az 1452 kilogramm heroint az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatalának (DEA), illetve az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének a képviselőitől kapott információk alapján, az Europol és az Eurojust, illetve nyolc uniós ország igazságügyi hatóságai közreműködésével foglalták le. Lapunk értesülése szerint ezen uniós országok, úgymint Magyarország, Ausztria, Németország, Hollandia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Franciaország kábítószer-ellenes nyomozói a másfél tonnányi, nagy tisztaságú heroin Nyugat-Európába tervezett csempészetét akadályozták meg együttműködésükkel.

Konstancai kikötő – burkolólapokban alakítottak ki rejtekhelyet az afgán heroinnak, ami a feketepiacon 66 milliárd forintot ér
Fotó: Román rendőrség

A két konténerben, építőanyagok között, burkolólapokban kialakított rejtekhelyeken elrejtett és Nyugat-Európának szánt heroin Iránból érkezett május 10-én a román kikötőbe.

A 65 százalékos, nagy tisztaságú heroin Afganisztán Iránnal határos hegyvidékéről indult útnak, és Nyugat-Európába szállították volna tovább kisebb tételekben a török, kurd, iráni csempészek, akik uniós tagállamok állampolgárait is bevonták volna a szállításba.

Heroincsempészet és a pandémia

A Magyar Nemzetnek egy a kábítószer-bűnözést jól ismerő szakértő elmondta: a heroincsempészet a pandémia idején is működött, de más útvonalakon, főleg holland, spanyol, német kikötőkön és a Balti-államokon keresztül. Ezt az északi vonalat orosz és csecsen maffiózók tartják kézben. A déli vonal iráni és kurd, török kötődésű, afgán háttérrel. Konstanca kikötője évtizedek óta ismert heroinátrakóhely, Románia uniós csatlakozásával pedig felértékelődött a szerepe. Ugyancsak felértékelődött a szintén uniós Szlovénia Koper kikötője, itt legutóbb 730 kilogrammos, Iránból származó, műanyag fóliatekercsek közé rejtett heroinszállítmányt találtak a szlovén hatóságok. Végül 67,5 kilogrammot titkon kivettek a szállítmányból, és ellenőrzötten átengedték a budapesti, Rákoskeresztúri úti bérelt raktárig, ahol elfogták a magyar átvevőt. A szállítmányt szervező, egykor a Szürke Farkasok nevű, akkor terrorszervezetként nyilvántartott szervezett bűnözői csoporttal kapcsolatban álló, magyar állampolgárságú, de török születésű Yamak Mustafát ma is nemzetközi körözéssel keresik. Yamak Mustafa szintén Iránból csempésztette az unióba a heroint, az a 730 kilogrammnyi, nagy tisztaságú drog is nyugat-európai feketepiacra került volna.

Koper kikötőjéből indult, és Budapestre, a Keresztúri út egyik bérelt raktárába érkezett fóliaszállítmányban találta meg a drogkereső kutya a 67,5 kilogrammnyi heroint, ami a 730 kilogrammos iráni szállítmány része volt
Fotó: Nemzeti Nyomozó Iroda

Milliárdokat érő heroin

A Konstancában lefoglalt 1452 kilogramm heroin 65 százalékos, nagy tisztaságú anyag. Egyben az értéke 45 millió euró (15 milliárd 750 millió forint). Mielőtt utcai árusításra kerülne, tízszázalékosra „ütik fel” különböző anyagokkal. Az így nyert 9433 kilogrammnyi, tízszázalékos tisztaságú anyagot aztán félgrammos pakettekre csomagolják szét. Egy pakett tíz euró a nyugat-európai piacon, így

a konstancai heroin a feketepiacon 188 millió 750 ezer eurót ér, ami 66 milliárd 66 millió forintnak felel meg napi áron számolva.

Mind a konstanciai, mind a koperi lefoglalt heroin szállítása jellemző a török–kurd–iráni drogmaffiára. Kedvelik a konténeres szállítást, ruha, zöldség közé rejtik, építőanyagokba, fóliatekercsekben kialakított rejtekhelyeken utaztatják a drogot. Nem véletlen, hogy

eltűnéséig (megszökéséig) Yamak Mustafának is több szállítmányozási cége volt. A szintén Európa-szerte ismert társa, Dinnyés Ali pedig dinnyében utazott, dinnye közé rejtve szállította a heroint Közép-Európán, így Magyarországon keresztül Nyugat-Európába.

 

Tranzitország vagyunk

Magyarország már nem számít heroinfogyasztó országnak, hiszen mindössze három-négy ezer szerhasználó lehet ma országszerte, hazánk azonban kiemelt tranzitország.

Nálunk depózzák le titkos raktárakba nagyobb mennyiségben a heroint, hogy aztán kisebb, 20–50 kilogrammos tételekben főleg közúton szállítsák aztán tovább Nyugat-Európába. A maffia előszeretettel használja csempészetre a vonatozó kamionokat és a dunai hajókat. Ez utóbbi szinte felderíthetetlen, hiszen nagy mennyiségű ömlesztett árú, például vasérc, esetleg fa közé rejtik a drogot a Duna-deltában, hogy aztán a Duna–Rajna–Majna-csatornán akár Hollandiáig is eljuttassák.

A konstancai heroinlefoglalásról az alábbi videót tette közzé a román hatóság:

Európai uniós rekord

A holland, lengyel és török ​​rendőrség tavaly március elején hajtotta végre a transznacionális közös nyomozási műveletet, a Horizoncity nevű műveletet. Az Europol koordinálta és támogatta a két évig tartó nyomozást, amiben Belgium és Németország aktívan együttműködött. A Horizoncity hadműveletben példátlanul nagy mennyiségű, Közel-Kelet felől érkezett heroinszállítmányokat és nagy mennyiségű, Latin-Amerikából érkező kokaint foglaltak le. Az egyik akció alkalmával 2,4 tonna heroint foglaltak le. Ez volt eddig a legnagyobb, egyszerre lefoglalt heroinszállítmány az unióban. A heroin többsége Hollandiába tartott. A hatóságok felszámolták a török ​​szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportot, annak bűnügyi logisztikai infrastruktúráját, segítőiket is lecsukták. Hollandiában, Lengyelországban, Törökországban és Belgiumban összesen 13 bűnözőt tartóztattak le, köztük két maffiafőnököt. A heroint élelmiszerekben, építőanyagokban, teherautókban és tengeri konténerekben, árurekeszekben rejtették el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.